Regulatie Nieuws

SEC start onderzoek tegen Binance en BNB

Volgens anonieme bronnen in een Bloomberg-rapport, onderzoekt de Securities and Exchange Commission (SEC) de lancering van de Binance Coin (BNB). Volgens de toezichthouder heeft Binance mogelijk de effectenregelgeving overtreden.

Onderzoek naar Initial Coin Offering

Sinds de lancering in 2017 is Binance verreweg de grootste crypto-exchange op de markt geworden door handelsvolume. Het nieuws van het onderzoek van de SEC naar Binance komt tegelijk met een niet-gerelateerd onderzoek van Reuters. De nieuwsdienst beweert hierin dat er tussen 2017 en 2021 ten minste $2,35 miljard aan illegale fondsen zijn witgewassen via Binance.

Het is onduidelijk wat de aanleiding is voor het onderzoek door de SEC, maar de kans lijkt vrij groot dat het om de ICO van de BNB token gaat. Wellicht dat Binance een zelfde rechtszaak aan zijn broek krijgt als Ripple.

BNB is in juli 2017 gemaakt als een ERC-20-token op de Ethereum-blockchain. Hierna schakelde het over naar een afzonderlijke Binance Chain. De ICO van 100 miljoen tokens tegen 15 cent per token bracht $15 miljoen op.

Onderdeel van een groter onderzoek

Bloomberg beweert dat Binance “in meerdere onderzoeken in Washington betrokken is”. Deze maken op hun beurt deel uit van tientallen handhavingsacties met betrekking tot ICO’s. In een verklaring zei Binance het volgende:

Het zou niet gepast zijn voor ons om commentaar te geven op onze lopende gesprekken met regelgevers. We zullen doorgaan met voldoen aan alle eisen die de toezichthouders stellen.

Die toezichthouders kijken mogelijk ook naar Binance US, een gelieerde onderneming die in 2019 is opgericht, en of het voldoende gescheiden is van zijn wereldwijde moedermaatschappij.

Bloomberg citeerde bedrijfsfunctionarissen om te verduidelijken dat “Binance.US een afzonderlijk, op de VS gericht handelsplatform is dat Amerikaanse gebruikers bedient door producten en diensten aan te bieden die voldoen aan de Amerikaanse federale en staatsregelgeving”. Er was een afzonderlijke verklaring van Binance US over volledige medewerking in het overzoek.

In maart werd Binance getroffen door een rechtszaak van $5 miljoen. Hierin beweerden gebruikers dat de exchange hen 79 verschillende crypto-activa had verkocht (waaronder Dogecoin, Solana en Cardano) die als gelicentieerde effecten hadden moeten worden behandeld.

Regulatie nieuws

Elon Musk verwijdert het Twitter-account van Kanye West
Italië overweegt 26% belasting op cryptowinsten
Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Tom Lee voorspelde een Bitcoin koers van $200.000, dit is wat hij nu te zeggen heeft
Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten