US SEC
Regulatie

SEC vertraagt wederom besluitvorming omtrent Ark’s Bitcoin ETF-aanvraag

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de beslissing over meerdere recent ingediende Bitcoin spot ETF-aanvragen opnieuw uitgesteld.

SEC stelt goedkeuringen uit

Een van de aanvragen die uitgestelde goedkeuring heeft ondervonden, is afkomstig van GlobalX. Omdat GlobalX later deelnam aan de race dan de concurrenten, is de deadline voor deze beslissing door de SEC vastgesteld op 7 oktober. Daarnaast heeft de SEC ook de besluitvorming over de Ark/21Shares ETF vertraagd, welke nu gepland staat voor 11 november.

“De Commissie stelt 10 januari 2024 vast als de datum waarop zij de voorgestelde regelwijziging zal goedkeuren of afwijzen”, aldus de SEC in een document dat op dinsdag is gepubliceerd. Dit markeert de definitieve deadline waarop de instantie de aanvraag van Ark dient te accepteren of te weigeren.

Het laatste uitstel van de aanvraag van Ark door de SEC vond plaats in augustus. Dit werd opgevolgd door een reeks vertragingen bij de beoordeling van aanvragen van andere concurrerende bedrijven, welke begin september zouden plaatsvinden. BlackRock, de meest vooraanstaande van de concurrenten, heeft zijn eerstvolgende deadline vastgesteld op 17 oktober. Er bestaat echter de mogelijkheid dat ook deze deadline opnieuw wordt uitgesteld.

Waarom stelt de SEC alle aanvragen uit?

De recente vertraging door de SEC volgt op een situatie waarin een groep van crypto-ondersteunende congresleden, waaronder Tom Emmer en Ritchie Torres, een brief stuurden naar SEC-voorzitter Gary Gensler. In deze brief uiten ze hun bezorgdheid dat Gensler “niet moet doorgaan met het discrimineren van Bitcoin-producten die op de spotmarkt worden verhandeld.”

In de afgelopen maand boekte Grayscale een juridische overwinning tegen de SEC, waarbij het bedrijf betoogde dat de SEC “willekeurig en wispelturig” was in het afwijzen van hun Bitcoin ETF, terwijl tegelijkertijd futures-ETF’s werden goedgekeurd. Deze overwinning heeft de verwachtingen van beleggers hooggespannen met betrekking tot de volgende stap van de SEC: het goedkeuren van een spot-ETF of het aanvechten van de uitspraak van de rechtbank.

Ondanks deze ontwikkelingen is James Seyffart, een ETF-analist bij Bloomberg, van mening dat deze vertragingen de kans kunnen vergroten dat zo’n product tegen het einde van het jaar wordt goedgekeurd.

Hij uitte dinsdag op Twitter de verwachting dat er waarschijnlijk ‘vertragingen’ zullen optreden bij andere aanvragen, mogelijk al de volgende dag of later in de week, aangezien de SEC anticipeert op een mogelijke sluiting van de federale overheid.

Daarnaast heeft Bitwise, ook een deelnemer in de strijd om de Bitcoin ETF, dinsdag een amendement ingediend op zijn aanvraag. Hierin presenteert het bedrijf nieuwe argumenten tegen de redenering van de SEC voor het afwijzen van spot-ETF’s.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Kazachstan blokkeerde in 2023 980 niet-gelicentieerde crypto-exchanges
Binance-oprichter CZ moet in VS blijven tot straf bekend is
El Salvador onthult BTC ‘Vrijheidsvisum’
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers