Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

SEC verwerpt VanEck Spot Bitcoin ETF, hun ETF-futures komen volgende week

De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft regelwijzigingen verworpen die de notering en verhandeling van het VanEck Bitcoin (BTC) Exchange-Traded Fund (ETF) mogelijk zouden hebben gemaakt.


Bezorgdheid over Bitcoin spot-ETF’s

In maart van dit jaar diende de Cboe BZX Exchange uit de Verenigde Staten (VS) een voorstel tot regelwijziging in om aandelen van de Bitcoin Trust te noteren en te verhandelen.

De SEC wees echter de fysiek ondersteunde ETF opnieuw af na de beslissing over de aanvraag tweemaal te hebben uitgesteld. Ditmaal herhaalde de toezichthouder zijn reeds lang geuite bezorgdheid dat een product op basis van de spotprijs van Bitcoin in strijd zou kunnen zijn met de effectenregels. De markt zou namelijk te gevoelig is voor misbruik.

“De commissie past dezelfde norm toe als in haar besluiten over eerdere voorstellen omtrent Bitcoin. Er werden uitgegeven receipts op de lijst geplaatst voor Bitcoin gebaseerde commodity trusts en op bitcoin gebaseerde trust. Dit deed de commissie om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen. De commissie concludeert dat BZX niet aan haar last heeft voldaan.”

Ondertussen liet het agentschap de op futures gebaseerde Bitcoin ETF’s vorige maand beginnen met de handel. Volgens het document is SEC van mening dat actoren de spot Bitcoin-markt zouden kunnen manipuleren. Dit zou kunnen zonder de CME Bitcoin futures-prijsstelling te beïnvloeden. Dit is voor de crypto-industrie en de ETF-experts niet logisch.

De Blockchain Association zei het volgende op Twitter, waaruit blijkt dat ze het sterk oneens zijn met de beslissing van de SEC:

“De SEC heeft al een op futures gebaseerde Bitcoin ETF goedgekeurd. Hierdoor geloven we sterk dat het ook een spot ETF moet goedkeuren. We moedigen de SEC aan om Bitcoin de eerlijke en gelijke behandeling te geven die het verdient. Zo hopen we toekomstige ETF-voorstellen de nodige aandacht krijgen.”


Lancering van eigen ETF

Twee Bitcoin futures ETF’s, de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) en de Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF), begonnen eind oktober met de handel. De twee ETF’s leidden tot een rally in de prijs van de toonaangevende cryptocurrency.

Hoewel haar voorstel voor een spot Bitcoin ETF is afgewezen, heeft VanEck een datum geprikt om haar eigen op futures gebaseerde Bitcoin ETF te lanceren. De ETF (XBTF) zal volgende week op 16 november op Cboe Global Markets worden gelanceerd.

Met een kostenratio van 0,65% onderbiedt XBTF de 0,95% die door de andere Bitcoin futures ETF’s in rekening wordt gebracht. Het fonds wordt actief beheerd en behoudt zich het recht voor om te beleggen in Bitcoin-gerelateerde bedrijven die nauw verbonden zijn met de prijs van Bitcoin-futures. VanEck kwam aanvankelijk in aanmerking voor lancering sinds 23 oktober. De emittent hield echter de lancering tegen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten