FDIC
Regulatie

Senator Pat Toomey: “FDIC dwingt banken om crypto-bedrijven te vermijden”

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) dwingt Amerikaanse banken volgens Senator Pat Toomey op “ongepaste” wijze om crypto-bedrijven te vermijden. In een brief aan FDIC directeur Martin Gruenberg schrijft Toomey dat hij op de hoogte is van de vreemde praktijken van de belangrijke financiële instelling.

Geen juridische basis

Het is voor Amerikaanse crypto-bedrijven lastig om een bankrekening te krijgen, ondanks dat ze legale activiteiten ontplooien. Zeker vanwege dat laatste is het een vreemde zaak dat de FDIC banken onder druk zet om geen zaken te doen met crypto-partijen. “Wat ik ervan begrijp is dat de FDIC een stokje stak voor de plannen van banken om klanten toegang te geven tot bepaalde crypto-handelsplatformen”, aldus Toomey. Dat zou logisch zijn als het om verboden activiteiten gaat, maar dat is hier niet het geval.

Wat dat betreft is het een goede zaak dat Toomey aan de bel trekt en vragen stelt over deze praktijken. Het lijkt hier namelijk te gaan om een machtige financiële instelling die wanhopig de status quo probeert te beschermen door de concurrentie geen kans te geven. Dat past niet bij de normen en waarden waar Amerika op gebouwd is. De vrije markt is een belangrijke hoeksteen voor het land en daar passen deze praktijken niet bij.

Reactie van de FDIC

Het duurde niet lang voordat de FDIC met een statement kwam over de uitspraken en brief van Senator Pat Toomey. “De FDIC handelt in overeenstemming met een jarenlange traditie van juridische autoriteiten om te verzekeren dat banken op veilige wijze crypto-gerelateerde activiteiten ondernemen en daarmee consumenten te beschermen. Dit kan betekenen dat de FDIC banken om uitstel of afstel van bepaalde crypto-activiteiten vraagt, totdat de feedback van toezichthouders is meegenomen”, aldus de FDIC.

In april publiceerde de FDIC een open brief aan banken en andere instellingen om ze te verzoeken contact op te nemen met de FDIC voor het aangaan van crypto-activiteiten. Op zich is dat allemaal niet vreemd, gezien de problemen die partijen als Celsius en BlockFi momenteel ondervinden. De crypto-sector is nu eenmaal een beetje het Wilde Westen van het internet en op sommige gebieden vergt dat extra toezicht om consumenten te beschermen.

Regulatie nieuws

Binance-oprichter CZ krijgt mogelijk tot 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen
SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?