Anonieme-Hacker
Regulatie

Senator VS: Donkere kant crypto’s blootgelegd bij ransomware-aanval

De wetgevers in de Verenigde Staten (VS) hebben naar verluidt beraadslaagd over een mogelijk verbod op crypto als oplossing voor de steeds vaker voorkomende ransomware-aanvallen. De meningen hierover lijken erg verdeeld te zijn.


Niet eens met volledig verbod

Naar verluidt was begin mei de druppel voor de Amerikaanse wetgevers, toen de computernetwerken van Colonial Pipeline met succes konden worden gehackt. Sindsdien heeft het bedrijf naar verluidt circa $4.4 miljoen dollar via cryptocurrencies aan losgeld betaald.

Dit was reden genoeg voor de democratische senator Mark Warner om het punt aan te kaarten. Volgens verslaggever Chuck Todd zou het volledig verbieden van cryptocurrencies de groeiende trend echter eerder in de hand helpen, waarbij hackers vaak losgeld eisen in Bitcoin (BTC) of andere cryptocurrencies. Ook werd het argument benoemd dat er ook hele goede dingen komen uit de gedistribueerde grootboektechnologie. Een volledig verbod zou hiermee niet op zijn plaats zijn. Warner zei hierover het volgende:

“Ik heb veel vragen over crypto. Er kwamen een aantal goede dingen uit de gedistribueerde grootboektechnologie, maar we zien nu helaas een deel van de donkere onderbuik van crypto. Daarom focus ik me meer op transparantie.”

Mark Warner

Crypto populair onder ransomware-aanvallers

Volgens Warner zou het verbieden van de relatief nieuwe technologie criminelen simpelweg zou omleiden naar andere technologieën, die wellicht minder transparant zijn. Warner zei hierover het volgende:

“De waarheid is dat er manieren zijn waarop we sommige van deze al bestaande systemen kunnen doorbreken, maar als die betaling niet transparant is, zullen criminelen simpelweg gewoon een andere manier vinden om het te verbergen.”

Mark Warner

Roy Blunt, een Republikeinse senator, gaf aan dat cryptocurrencies het belangrijkste instrument geworden was van ransomware-aanvallers, voornamelijk vanwege de op privacy gerelateerde kenmerken, de snelheid ervan én het gebruiksgemak ervan. Hierover zei Blunt het volgende:

“We hebben veel geldvereisten in ons land, maar wij zijn er nog niet achter gekomen hoe we cryptocurrency volledig kunnen traceren. Mensen of bedrijven betalen bijna altijd het losgeld, er zijn weinig consequenties. En je kunt de ransomware niet traceren. Daarom is dit het losgeld naar keuze van nu geworden. We moeten het op dit vlak beter doen.”

Roy Blunt