Spanje (Spain) Crypto
Regulatie

Spanje is van plan om MiCA 6 maanden vóór de deadline van juli 2026 te implementeren

Het Spaanse Ministerie van Economie en Digitale Transformatie heeft aangekondigd dat het eerste uitgebreide crypto-raamwerk van de Europese Unie, de Markets in Crypto-Assets (MiCA) Act, in december 2025 op nationaal niveau in werking zal treden.

Implementatie van MiCa-wet bevorderen

Op 26 oktober heeft het ministerie een persbericht uitgegeven waarin wordt vermeld dat de eerste vice-president van Spanje, Nadia Calviño, een ontmoeting heeft gehad met de president van de Europese Autoriteit voor effecten en markten, Verena Ross. Tijdens deze bijeenkomst werd het voornemen van de regering besproken om de implementatie van de MiCA-wet te bevorderen.

De algemene deadline voor de implementatie van MiCA voor alle 27 lidstaten van de Europese Unie is vastgesteld op juli 2026. Deze termijn omvat een overgangsperiode van 36 maanden vanaf de datum van publicatie van de MiCA in het Publicatieblad van de Europese Unie in juni 2023. Spanje streeft ernaar om deze overgangsperiode te verkorten tot 18 maanden, met als doel “rechtszekerheid en een betere bescherming te bieden aan Spaanse investeerders in dit soort activa.”

Internationale exchanges hebben al lokale licenties

Tegelijkertijd hebben grote internationale crypto-exchanges in Spanje lokale licenties verkregen. In september heeft Coinbase een nalevingsregistratie tegen het witwassen van geld verkregen van de Spaanse centrale bank, terwijl Kraken een registratie als virtuele activadienstverlener heeft verkregen. Eerder, in juni, werd dezelfde wettelijke goedkeuring verleend aan Crypto.com.

Deze maand heeft de Spaanse centrale bank, Banco de España, zich aangesloten bij andere Europese bankinstellingen die hun klanten voorbereiden op de mogelijke voordelen van een digitale euro. De bank benadrukte dat het fysieke contante geld “niet toestaat om alle voordelen te benutten die worden geboden door de toenemende digitalisering van de economie en de samenleving.”

Regulatie nieuws

Braziliaanse bank Itau Unibanco lanceert cryptocurrency handelsdienst
Mogelijk krijgen 36 cryptobedrijven een licentie in Zuid-Afrika deze maand
De cryptocurrency exchange Coinbase ziet stijging in marktaandeel na Binance-saga
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Ripple op weg naar grote doorbraak met mogelijke integratie van Mastercard