Spain Crypto
Regulatie

Spanje publiceert lijst met niet-geregistreerde cryptobedrijven

De Nationale Securities Market Commission (CNMV), Spanjes voornaamste financiële waakhond, heeft een waarschuwing uitgevaardigd tegen 18 bedrijven die zonder de benodigde licentie opereren in het land. Onder deze bedrijven bevinden zich meerdere spelers uit de cryptosector, waaronder Bitbinx, Crytomerge, en CryptoMaxiTrade.

18 ondernemingen niet opgenomen in register

Volgens een verklaring van de CNMV op 26 februari zijn deze ondernemingen niet opgenomen in het officiële register van de commissie en mogen zij daarom geen beleggingsdiensten of andere activiteiten die onder toezicht van de CNMV staan, aanbieden. De toezichthouder benadrukt zijn beperkte macht in deze kwestie en adviseert beleggers die zich zorgen maken om de gang naar de gewone rechtspraak te overwegen.

Het afgelopen jaar zag Spanje een significante groei in het aantal officieel geregistreerde cryptobedrijven, met een toename van ongeveer 56%. Uit het officiële register, beschikbaar als een Excel-document op de website van de Spaanse centrale bank, blijkt dat in 2023 aan 30 bedrijven een licentie werd verleend om als aanbieder van virtuele activadiensten te opereren. Momenteel bevat het register 83 bedrijven, waaronder grote namen als Binance, Bitpanda, Revolut, en Crypto.com.

Beleid in Spaanse cryptosector is verstevigd

In 2023 verstevigden de CNMV en andere Spaanse toezichthouders hun beleid ten opzichte van de cryptosector. Zo kondigde het Spaanse Ministerie van Economie en Digitale Transformatie in oktober de snelle implementatie aan van het eerste uitgebreide cryptokader van de Europese Unie, de Markets in Crypto-Assets Regulation.

In november opende de CNMV een zaak tegen technologieaanbieder Miolos voor het overtreden van de promotieregels voor crypto in het land. Het bedrijf zou gefaald hebben in het publiceren van risicowaarschuwingen en het voorleggen van zijn campagnes ter goedkeuring bij de CNMV.

Vooraanstaande rol op gebied van crypto

Spanje blijft binnen Europa en wereldwijd een vooraanstaande rol spelen op het gebied van cryptocurrency, met een vierde plaats wereldwijd in het aantal cryptocurrency-geldautomaten. Het land telt 310 werkende machines, wat aanzienlijk meer is dan buurlanden zoals Duitsland met 178 en Frankrijk met slechts 16.

Parallel onderzoekt de Spaanse centrale bank de mogelijkheden van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC). In januari 2024 werden partners gekozen voor de pilotfase van een CBDC voor de groothandel. Het CBDC-programma van Spanje is uniek omdat het expliciet onafhankelijk werd verklaard van het digitale europroject en, indien geïmplementeerd, van toepassing zou zijn op alle economieën in de eurozone.

Regulatie nieuws

SEC start zaak tegen Uniswap, wat kunnen we verwachten?
Dubai’s cryptolandschap ziet een transformatieve fase tegemoet komen
Binance bereikt historische schikking van $4,3 miljard met de Verenigde Staten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto analisten: Ripple (XRP) is klaar voor een Gigantische koersstijging