Bitcoin prijs stijgt
Bitcoin

Spectaculaire stijging Bitcoin: Staan we aan het begin van een historische Bull Run?

In de afgelopen maanden heeft Bitcoin (BTC) een opmerkelijke opleving meegemaakt, wat resulteerde in een indrukwekkende stijging van meer dan 70% binnen drie maanden. Dit heeft bij veel investeerders de vraag opgeworpen of we nu werkelijk aan het begin van een bull run staan.

Cryptoanalist Root biedt inzicht in deze situatie door verschillende fasen van de Bitcoin koers te analyseren. Hij maakt hierbij gebruik van een on-chain indicator, de “short-term holder cost basis”, om een duidelijk onderscheid te maken tussen bullish (stijgende) en bearish (dalende) perioden in de Bitcoin-markt.

Bull- en Bearmarkten herkennen met de Z-score indicator

Short-term holders, oftewel korte termijn houders, worden gezien als de meer vluchtige investeerders op de markt. Dit zijn typisch degenen die hun munten in de laatste zes maanden hebben aangeschaft. De kostenbasis, ofwel de ‘realized price’, vertegenwoordigt de gemiddelde prijs waartegen de markt of een bepaald segment van investeerders hun munten heeft verkregen. Wanneer de actuele Bitcoin-spotprijs onder deze kostenbasis daalt, wordt aangenomen dat de gemiddelde short-term holder een verlies ervaart. Aan de andere kant, als de prijs boven deze kostenbasis stijgt, wordt aangenomen dat de houders over het algemeen winst behalen.

De Z-score van de kostenbasis is een instrument dat gebruikt wordt om te bepalen hoe ver de waarde van deze indicator afwijkt van het gemiddelde. Dit is cruciaal voor het identificeren van verschillende fasen in de marktcyclus: groene waarden van deze metriek wijzen op een bullmarkt, terwijl rode waarden een indicatie zijn van een bearmarkt.

Bitcoin koers kan in 2025 zien piek bereiken

Op dit moment geeft de kostenbasis indicator aan dat, met uitzondering van de beginjaren van Bitcoin, de pieken van de bullmarkten en de dieptepunten van de bearmarkten dicht bij elkaar hebben plaatsgevonden. De toppen van de bullmarkten vielen samen met periodes van ‘euforie’, terwijl de bodems van de bearmarkten samenvielen met momenten van ‘capitulatie’.

Uit de grafiek blijkt dat Bitcoin zich momenteel in een fase van ‘ongeloof’ bevindt, waarbij investeerders nog sceptisch zijn over de duurzaamheid van de huidige rally. Volgens Root zou de piek van de huidige cyclus ergens in 2025 kunnen liggen.

December deal: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve decemberaanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Alleen in de maand december: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bekende crypto-analist PlanB verwacht dat Bitcoin in 2028 een half miljoen dollar bereikt
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Goed nieuws voor Bitcoin: Aantal dollars stijgt voor het eerst sinds november 2022
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?