Rusland Bitcoin / Crypto
Regulatie

Stadsrechtbank in Rusland erkent Bitcoin als betaalmiddel

In een Russische rechtszaak waarin 2 Russische burgers meer dan 55 miljoen roebel (ongeveer €890.000) aan digitale activa en 5 miljoen roebel (circa €81.000) in contanten van een man afpersten, heeft het gerechtelijk proces geleid tot een passieve erkenning van crypto als betaalmiddel.

Slachtoffer geloofde verhaal dader niet

Volgens RBC, een Russisch zakelijk nieuwsportaal, heeft de rechtbank van St. Petersburg cryptocurrency nu als betaalmiddel erkend. Normaliter verwijzen aanklagers eerst naar gerechtelijke uitspraken terwijl ze een klant of de staat vertegenwoordigen. De regering van Moskou moet echter nog beslissen over de juridische status van de top cryptocurrency Bitcoin (BTC).

Eén van de daders, Pyotr Piron, stelde zich bij het slachtoffer voor als officier van de Federale Veiligheidsdienst van het land. Vervolgens bedreigde hij het slachtoffer door te beweren dat hij juridische problemen zou krijgen als hij hem niet zou betalen. Hij eiste vervolgens geld in de vorm van contanten en digitale valuta’s.

Het slachtoffer geloofde echter niet dat Pyotr daadwerkelijk een federale officier was, dus besloot hij om niets te betalen en besloot om naar de politie te gaan. Er loopt momenteel nog een onderzoek naar de vermeende illegale circulatie van cryptocurrency.

Niet de eerste keer dat daders actief zijn

Nu blijkt dat de 2 daders niet voor het eerst betrokken zijn bij een dergelijke actie. Het duo heeft bijvoorbeeld in 2018 al met succes een persoon afgeperst door te dreigen om diegene te martelen wanneer er niet betaald zou worden.

In dit strafproces werd in eerste instantie geen rekening gehouden met de crypto die betrokken was. Er werd zelfs gezegd dat het geen betaalmiddel is op ‘het grondgebied van de Russische Federatie’, en daarom was het geen voorwerp van burgerrechten en hiermee een potentieel ‘onderwerp’ van een misdrijf .

Na hoger beroep verklaarde de andere rechtbank dat de cryptocurrency als betaalmiddel kan worden beschouwd. Hiermee keerde de rechtszaak terug naar de oorspronkelijke rechtbank. Zonder de gevangenisstraffen van de respondenten te wijzigen, deed de stadsrechtbank een ander vonnis, waarbij het digitale geld werd toegevoegd.

Regulatie nieuws

Amerikaanse toezichthouder start rechtszaak tegen cryptobedrijf wegens miljoenenfraude
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
EU gaat gevecht aan met crypto witwaspraktijken met nieuwe regelgeving
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?