Ethereum Nieuws

Sterke fundamentals na de Merge kunnen Ethereum koers boost geven

De transitie van Ethereum van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake is meer dan de overstap op een nieuw consensus mechanisme. Dankzij de overgang naar Proof-of-Stake is de creatie van nieuwe Ethereum flink verlaagd. De beloning die stakers ontvangen voor het creëren van een nieuw blok ligt veel lager dan de beloning die miners daarvoor ontvingen.

Bijna geen nieuwe Ethereum meer

Sterker nog, sinds de Merge is er zo weinig Ethereum in omloop gekomen, dat het jaarlijkse inflatiepercentage op dit moment op 0,009 procent ligt. Voor de Merge lag dat percentage nog boven de 3,6 procent op jaarbasis. In die zin heeft Ethereum na de Merge enorme stappen gezet en is de schaarste van de digitale munt flink toegenomen. Het inflatiecijfer van Bitcoin ligt op het moment van schrijven bijvoorbeeld op 1,716 procent, wat een stuk hoger is dan de inflatie van Ethereum.

Sinds de Merge zijn er slechts 1.260 Ethers bijgekomen, terwijl dat er onder Proof-of-Work over dezelfde tijdsperiode 521.875 waren geweest. Dat komt vooral omdat er op jaarbasis slechts 603.000 Ethereum bijkomt voor stakers en er op dit moment 576.000 worden verbrand via EIP-1559. Dat laatste is een upgrade voor het protocol waarmee een deel van de transactiekosten op de digitale brandstapel gaan en voorgoed vernietigd worden.

Ethereum moet populair blijven

Om het inflatiepercentage zo laag te houden, is het wel belangrijk dat Ethereum populair blijft. Dat kan weleens lastig worden als de toepassingen die op Ethereum leven aan populariteit verliezen. De echte doorbraak van decentralized finance (DeFi) moet nog komen, want de huidige applicaties worden nog allesbehalve op grote schaal gebruikt. In die zin is het nog maar afwachten of Ethereum ooit zijn belofte inlost.

Als Ethereum aan populariteit verliest en de transactiekosten omlaag gaan, dan stijgt het inflatiepercentage weer omdat er minder tokens op de brandstapel gaan. Daarnaast komen over 6 tot 12 maanden alle Proof-of-Stake tokens vrij, wat ook voor een enorme verkoopgolf kan zorgen. Tot nu toe is het niet mogelijk om Ethereum te staken en daarna weer van het platform af te halen.

Ethereum nieuws

Multi-signature wallet van Vitalik Buterin brengt 40.000 Ethereum in beweging
Ethereum-ontwikkelaars eens over inhoud volgende update, maar niet over datum
Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten