wozniak
Regulatie

Steve Wozniak boekt overwinning tegen YouTube in rechtszaak over Bitcoin-scam

In een baanbrekende juridische strijd heeft Apple mede-oprichter Steve Wozniak een significante overwinning behaald tegen YouTube. Het gerechtshof in San Jose heeft een eerdere beslissing, die YouTube ontsloeg van elke verantwoordelijkheid, verworpen.

Dit betreft een zaak rondom het misbruik van Wozniak’s beeltenis in vervalste video’s voor een Bitcoin-scam in 2020.

Youtube & Google verantwoordelijk voor verspreiding nepvideo’s

De aanklacht stelt dat YouTube en haar moederbedrijf Google verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van nepvideo’s die beroemdheden zoals Wozniak, Bill Gates, Elon Musk, en Michael Dell onterecht voorstelden als promotors van een Bitcoin-fraude. Deze video’s beloofden kijkers dubbele terugbetaling op hun Bitcoin-investeringen, wat uiteindelijk leidde tot significante financiële verliezen voor de slachtoffers.

In een verrassende wending oordeelde het hof van beroep dat YouTube niet kan schuilen achter Sectie 230 van de Communications Decency Act, een wet die platforms normaal gesproken beschermt tegen aansprakelijkheid voor door gebruikers gegenereerde content. De rechtbank merkte op dat YouTube ‘materieel bijdroeg’ aan de fraude door verificatiebadges te verstrekken aan gekaapte kanalen en naliet deze te verwijderen toen ze frauduleuze activiteiten begonnen te vertonen.

Vonnis keerpunt in aanpak misbruik op sociale media

Dit laatste vonnis wordt gezien als een keerpunt in de aanpak van misbruik op sociale media en kan leiden tot een herziening van de federale wetgeving die platforms zoals YouTube beschermt. De zaak onderstreept de noodzaak voor platforms om hun rol in het faciliteren van misleidende content serieus te nemen en biedt hoop op gerechtigheid voor de slachtoffers van dergelijke zwendelpraktijken.

Joe Cotchett, advocaat van Wozniak, benadrukte het belang van het vonnis door te stellen dat socialemediaplatforms zoals Google en YouTube verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun acties en niet langer Sectie 230 kunnen gebruiken als een ondoordringbaar schild tegen aansprakelijkheid. Dit vonnis markeert een significante stap voorwaarts in de strijd tegen online fraude en oplichting.

Regulatie nieuws

Nigeriaanse gevangenis weigert rechterlijk bevel en onthoudt zieke Binance-directeur van medische zorg
Israël versnelt ontwikkeling van de digitale Sjekel
Hoe de politieke verandering in de VS Ripple kan helpen in de rechtszaak tegen de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017