Altcoin Nieuws

Altcoin Nieuws

Storing in het Solana-netwerk veroorzaakt door bots

Solana heeft inmiddels meer storingen gehad dan al zijn rivalen. Het is dan ook niet gek dat er vragen worden gesteld over de betrouwbaarheid van het netwerk.


Zoveelste storing op het netwerk

Op 23 januari publiceerde Solend, een rapport met details over de laatste netwerkstoring. Solana werd volgens de netwerkstatusreporter op 21 en 22 januari getroffen door instabiliteit van het netwerk en bijna 30 uur durende stroomstoringen. Het is de tweede netwerkstoring deze maand na serviceonderbrekingen en verminderde prestaties tussen 6 en 12 januari. Het rapport verklaarde het volgende:

“Er waren veel mislukte pogingen bij het storten en terugbetalen. Hierdoor was het voor gebruikers moeilijk om te voorkomen dat hun rekeningen werden geliquideerd.”

Het voegde eraan toe dat er enige volatiliteit was op prijsfeeds die “onrechtmatige liquidaties” veroorzaakten.


Kan Solana echt concurreren met andere grote blockchains?

De hoofdoorzaak van de laatste storing was de marktcrash die volgens Solend arbitragemogelijkheden creëerde.

“Liquidatie- en arbitrage-bots begonnen een groot aantal transacties in te dienen in een poging om liquidaties en transacties te winnen.”

Bots begonnen het netwerk te spammen omdat de transacties goedkoop waren en de winstgevendheid van een succesvolle arbitrage hoog was. Deze zware belasting zorgde ervoor dat validators haperden omdat ze dubbele transacties niet uitfilterden. “De duizenden dubbele bottransacties overstemden ook legitieme gebruikerstransacties”, voegde het eraan toe.

De prijzen van oracle-feeds konden niet worden bijgewerkt. Sommige hiervan waren volgens Solend “urenlang verouderd”. Het verklaarde dat verouderde prijsfeeds ook het aantal mislukte transacties verergerden.

Er zijn een paar aanpassingen aan het systeem gedaan om de netwerkfunctionaliteit te herstellen. Engineers hebben versie 1.8.14 uitgebracht om de ergste gevolgen van het probleem te verminderen. Solend verklaarde dat er voor de gebruikers die tijdens het incident zijn geliquideerd 50% van de liquidatieboete wordt vergoed. Voor degenen die werden getroffen door abnormale volatiliteit op de SOL-feed, zal 100% worden vergoed.

Op twitter kwam de gebruikelijke stortvloed van kritiek op Solana, die herhaaldelijk beweerde superieur te zijn aan Ethereum in termen van prestaties.


Wil jij SOL verhandelen op 1 van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Eerdere storingen

Half december had Solana te maken met een soortgelijke storing, resulterend in netwerkcongestie door een nieuw gelanceerde NFT-collectie. Drie maanden daarvoor, in september, was Solana opnieuw 16 uur lang offline vanwege een overbelasting van transacties.

Vier storingen in vier maanden voorspellen niet veel goeds voor de reguliere adoptie van Solana. Daarnaast sloot het Solend-team meer storingen niet uit:

“Het is jammer dat deze problemen hebben plaatsgevonden en hoewel we hopen dat het niet opnieuw gebeurt, is de kans groot dat we minstens één keer met soortgelijke problemen worden geconfronteerd.”


Prijsdaling van SOL

De Solana prijs is in de afgelopen week extreem hard gedaald. De SOL koers daalde met 36% tijdens de storing en de prijsval lijkt zeker nog niet afgelopen te zijn. SOL wordt momenteel verhandeld tegen $84. Dat is de laagste prijs sinds augustus 2021.

SOL 1D grafiek – Bron: Tradingview

Solana staat inmiddels al onder XRP, ADA en USDC. SOL is momenteel 65,8% gedaald ten opzichte van het all-time high op 6 november van $260.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten