Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

SWIFT maakt zich klaar voor CBDC’s

Het internationale banken-betalingsprotocol en berichtensysteem SWIFT maakt zich klaar voor de integratie van CBDC’s.

Integratie van CBDC’s in SWIFT

Zo is er bekend geworden dat SWIFT werkt aan het verbinden van diverse protocollen voor digitale valuta’s van centrale banken, oftewel CBDC’s. Om dit mogelijk te maken werkt het bedrijf samen met Capgemini, een grote aanbieder van digitale diensten. Ook voert het bedrijf diverse experimenten uit om te zorgen dat de nieuwe reeks van CBDC’s grensoverschrijdende betalingen en overmakingen mogelijk maakt.

Het is voor SWIFT erg belangrijk om dit soort nieuwe valuta’s te ondersteunen, voor het succes ervan in de toekomst. Waar CBDC’s nu nog niet erg veel gebruikt worden, onderzoeken inmiddels zo’n 9 van de 10 banken wereldwijd dergelijke nieuwe valuta’s. Verwacht wordt dan ook dat CBDC’s in de toekomst een grote rol kunnen gaan spelen. Het hoofd van innovatie bij SWIFT, Nick Kerigan, zei het volgende:

“Verschillende systemen en verschillende CBDC’s zullen efficiënt moeten kunnen samenwerken, of het zal het vermogen van bedrijven en consumenten belemmeren om frictieloze grensoverschrijdende betalingen te doen met behulp van CBDC’s.”

Wat voor experimenten worden er nu eigenlijk uitgevoerd?

De experimenten die nu uitgevoerd worden zijn ontworpen om het vermogen van deze nieuwe valuta’s te testen. Ook wordt gekeken wat de huidige systemen precies aan kunnen en wat er moet worden uitgebreid met onder andere nieuwe functies om alles soepel te laten verlopen.

Volgens SWIFT zal een deel van de al bestaande betalingsinfrastructuur hergebruikt worden en zal hier bovenop een nieuwe infrastructuur gebouwd moeten worden. De al bestaande standaarden voor bankberichten en authenticatiemodellen kunnen als voorbeeld grotendeels hergebruikt worden.

Alhoewel de experimenten nog voluit uitgevoerd worden, laten de eerste resultaten zien dat het mogelijk is om de voorgestelde doelen te bereiken. Dit zou betekenen dat CBDC’s kunnen bestaan naast traditionele fiat-valuta’s die gebruikmaken van SWIFT-systemen, in een soort overgangsfase naar een totale digitalisering.

Volgens SWIFT zou het eventueel ook mogelijk kunnen zijn om andere soorten van crypto-activa op te nemen in zijn betalingsnetwerk. Dat crypto’s als Bitcoin (BTC) in de toekomst opgenomen worden is hiermee zeker niet uitgesloten. Het moet echter nog blijken of dergelijke crypto’s, en zo ja welke, in de toekomst zullen worden toegevoegd.

Regulatie nieuws

Is er een recessie op komst in Amerika? Is er een recessie op komst in Amerika?
Bank of Thailand lanceert retail CBDC-pilot Bank of Thailand lanceert retail CBDC-pilot
Mogelijk lagere belasting op crypto-inkomsten in Japan Mogelijk lagere belasting op crypto-inkomsten in Japan
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin maakt zich op voor één van de grootste bullmarkten in de geschiedenis Bitcoin maakt zich op voor één van de grootste bullmarkten in de geschiedenis
Is er een nieuwe Crypto bull markt in de maak? Is er een nieuwe Crypto bull markt in de maak?
Ethereum koers daalt met 6% door groeiende zorgen over Merge Ethereum koers daalt met 6% door groeiende zorgen over Merge
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten