Bitcoin

Tesla stopt met accepteren van Bitcoin vanwege impact op milieu

Rond 1 uur ‘s nachts zei Tesla-CEO Elon Musk in een tweet dat het bedrijf Bitcoin niet langer zal accepteren als betaling voor zijn auto’s. Dit omdat hij bezorgd is over het energieverbruik van Bitcoin-mining.


Tesla stopt met Bitcoin

Het nieuws kwam als een behoorlijke schok voor investeerders. Musk schreef: “We zijn bezorgd over het snel toenemend gebruik van fossiele brandstoffen voor Bitcoin-mining en transacties, met name steenkool, die de ergste uitstoot heeft van welke brandstof dan ook.”

Tesla begon in februari met het accpeteren van BTC als betaling voor zijn elektrische auto’s. Dit gebeurde vlak nadat het voor $1,5 miljard aan Bitcoin had gekocht. Het nieuws over de aankoop van Tesla liet de BTC prijs stijgen van $39.000 op het moment van de aankondiging naar $53.000 een week later.

Het nieuws leidde ook gelijk tot kritiek van klimaat bewuste consumenten. Ze vonden dat de aankoop van Bitcoins in strijd was met het imago van het milieu. Ook een aantal aandeelhouders waren niet blij met de aankoop. Dit omdat ze het zagen als een afleiding die niets te maken heeft met de kernactiviteiten van het bedrijf.


De impact op het milieu

Bitcoin gebruikt een proof of work (PoW) protocol om de consensus te coördineren van alle computers waarop de Bitcoin blockchain-software draait. Om het netwerk te beveiligen, lossen gespecialiseerde computers dag en nacht complexe puzzels op. De eerste computer die de puzzel oplost krijgt een klein beetje Bitcoin als beloning. Omdat snelheid belangrijk is, winnen de “miners” met de meeste rekenkracht het vaakst. En die apparaten verbruiken heel veel elektriciteit. Een recente studie van de universiteit van Cambridge schatte dat het jaarlijkse stroomverbruik om BTC te minen hoger is dan dat van heel Argentinië.

Dat klinkt allemaal heel slecht, maar Bitcoin fans vertellen dat een groot deel van het netwerk op schone, hernieuwbare energiebronnen draait, waaronder waterkracht. Een rapport van september 2020, ook uit Cambridge, schat dat 39% van de stroom van het netwerk afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. Maar, crypto-vermogensbeheerder CoinShares zegt dat dit cijfer veel hoger ligt, namelijk op 77%.

Ondanks dat heeft Elon mUsk voorlopig genoeg gezien. Wel vertelt hij dat Tesla zijn Bitcoin niet zal verkopen en het weer zal gaan gebruiken als het overgaat op meer duurzame energie. Ook schreef hij dat het bedrijf nu kijkt naar crypto’s met een kleinere ecologische voetafdruk.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
PlanB: Bitcoin koers kan gigantisch stijging maken tot $500.000
Australië bereikt mijlpaal van 1.000 actieve crypto-geldautomaten
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?