case-law-
Stablecoin

Tether en Bitfinex dienen motie in om rechtszaak te verwerpen

Tether (USDT) heeft gezamenlijk met de aangesloten exchangegroep iFinex een aanklacht ingediend om de rechtszaak omtrent marktmanipulatie af te wijzen. Volgens hen kunnen eisers niet bewijzen dat miljarden dollars aan niet-gedekte stablecoins daadwerkelijk ook de markt op zijn gekomen.


$3 miljard aan niet-gedekte tokens

Tether en iFinex (het moederbedrijf van de Bitfinex exchange) worden beschuldigd van misleidend, concurrentiebeperkend en marktmanipulatief gedrag. Volgens beide bedrijven is dit onjuist en willen daarom al te graag de rechtszaak stopzetten. Om deze reden hebben advocaten van beide bedrijven een motie tegen de uitspraak en de rechtszaak ingediend.

De aanklagers beweren dat Tether in vijf jaar tijd minstens $3 miljard aan niet-gedekte USDT-tokens heeft vrijgegeven. Bitfinex zou deze stablecoins vervolgens gebruiken om cryptocurrencies op de vrije markt te kopen. Het gevolg zouden stijgende cryptoprijzen zijn, terwijl de algemene markttrend aan het dalen was.

De klacht geeft aan dat dit ertoe zou hebben geleid dat aan het eind van 2017 de totale marktkapitalisatie omhoog was geschoten tot circa $795 miljard.


Wie zijn de aanklagers eigenlijk?

De rechtszaak omvat 5 aanklagers, die allemaal zelf cryptohandelaren zijn. Zij beweren gezamenlijk dat ze cryptocurrencies hebben aangeschaft tegen te hoge prijzen. Hierdoor zouden ze nu veel geld verloren hebben. In de class-action rechtszaak willen zij iedereen vertegenwoordigen die geld verloren hebben als gevolg van aanschaf tegen te hoge prijzen.

Uit een ondersteunend memorandum blijkt volgens de advocaten van de beklaagden dat Tether haar USDT-tokens echter zonder daadwerkelijke steun zou hebben bijgedrukt. Dit zou echter gebaseerd zijn op ongegronde beschuldigingen, wat de geloofwaardigheid van het memorandum niet ten goede komt.

Ook zouden de aanklagers nooit aantoonbaar hebben gemaakt dat de prijzen van cryptocurrencies op dat moment inderdaad kunstmatig waren.

Volgens het ondersteunende memorandum houdt dit in dat alle beschuldigingen van marktmanipulatie en samenzweringen moeten worden weggegooid. Dit omdat de aanklagers geen bewijzen kunnen leveren dat zij daadwerkelijk financieel verlies geleden hebben door toedoen van de beklaagden. Dit is een eerste vereisten binnen de juridische regelgeving in de Verenigde Staten (VS) bij een class-action-rechtszaak.

Ook zouden volgens de advocaten van de beklaagden alle beschuldigingen van concurrentiebeperkend en monopolistisch gedrag moeten worden weggegooid, omdat de class action niet laat zien hoe de beklaagden hebben geprobeerd om een dominante marktpositie te claimen door bijvoorbeeld de prijzen te verhogen of de productie te beperken.


Kans aanklagers op succes neemt af

Alhoewel de beschuldigingen zeer vergelijkbaar zijn, bestrijden iFinex en Tether wel 2 afzonderlijke cases. De verbindende factor zou zijn dat USDT niet correct wordt gedekt door onderpandreserves. Dit moet echter nog maar blijken. De zaak is medio april 2019 in New York al gestart, maar is nog in volle gang.

Het lijkt er echter op dat het succes voor de aanklagers in een rap tempo afneemt. Puur het verlies van geld door de aanschaf van crypto’s tegen een te hoge prijs kan niet worden bestraft, tenzij één van de bedrijven dit opzettelijk gedaan heeft. Dit laatste lijkt echter niet geheel realistisch te zijn. Hiermee lijken de aanklagers wanneer gekeken wordt naar de huidige cijfers een grote fout te hebben begaan tijdens de aanschaf van de crypto’s, maar voor die fouten kun je niet iemand anders beschuldigen. Alhoewel het nog onduidelijk is hoe de rechtszaak ten einde gaat komen, lijken de beklaagden in het voordeel te zijn.