tezos
Altcoin

Tezos toont Indrukwekkende vooruitgang volgens rapport Messari

Tezos maakt indrukwekkende vooruitgang met nieuwe functies en upgrades volgens een recent rapport van Messari. De strategische verschuiving naar hybride optimistische/zk rollups zal de transactiecapaciteit vergroten en de schaalbaarheid van het netwerk verbeteren.

Tezos blijft innoveren in DeFi-ruimte

In een recent rapport wordt gesteld dat de Nairobi-netwerkupgrade, de veertiende in zijn soort, een reeks verbeteringen heeft gebracht aan het Tezos-platform, waaronder nieuwe rollupfunctionaliteit en betere attesten. Een opmerkelijke ontwikkeling is ook de onthulling van de Data Availability Layer (DAL) door de kernontwikkelaars van Tezos. Deze laag werkt parallel aan Tezos Layer-1 en garandeert de beschikbaarheid van gegevens terwijl de bandbreedte en opslagcapaciteit worden geschaald.

Tezos heeft ook indrukwekkende vooruitgang geboekt op het gebied van Decentralized Finance (DeFi), met de Total Value Locked (TVL) die bijna verdubbeld is in het afgelopen jaar. Nieuwe DeFi-protocollen, zoals DEX’en, uitleenprotocollen en perps-protocollen, zijn gelanceerd en hebben bijgedragen aan deze groeiende tractie.

Het TVL-traject van Tezos
Het TVL-traject van Tezos. Bron: Messari

Om het uitbreidende Tezos ecosysteem verder te ondersteunen, is de XTZ Ecosystem DAO in het leven geroepen. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het beheer en de distributie van XTZ, het native token van Tezos, om gemeenschapsinitiatieven te ondersteunen en te bevorderen.

Ondanks een indrukwekkend eerste kwartaal van 2023, waarin de marktkapitalisatie steeg van $0,66 miljard naar $1,03 miljard, een toename van 55% die de bredere markt met 9% overtrof, werd het tweede kwartaal gekenmerkt door een daling van 30% (kwartaal op kwartaal) in de marktkapitalisatie, met een eindstand van $0,72 miljard. Deze neerwaartse trend werd voornamelijk toegeschreven aan de klachten van de SEC tegen Binance en Coinbase, wat een negatieve impact had op het Tezos-platform.

Gedurende het tweede kwartaal steeg de totale cryptomarktkapitalisatie met 2%, vooral aangedreven door de stijgingen van 7% voor Bitcoin en 6% voor Ethereum. De introductie van Bitcoin Spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) speelde hierbij een significante rol.

Aan de andere kant waren de inkomsten van Tezos in het tweede kwartaal teleurstellend. De totale uitgegeven gasvergoedingen (exclusief opslagkosten) daalden met maar liefst 82% in vergelijking met het vorige kwartaal. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door een afname van 79% in de gemiddelde transactiekosten. De prijsdaling van XTZ en een vertraging in NFT-front-running biedingsactiviteiten werden als de belangrijkste factoren achter deze daling aangemerkt.

Een blik op Tezos’ groei en innovatie

Het rapport wijst op de veelzijdige rol van het XTZ-token binnen het Tezos-netwerk, waarbij het fungeert als een middel voor staking, governance en het betalen van gasvergoedingen.

Met een vastgestelde jaarlijkse inflatie van 4,4% en een totale voorraad van 965 miljoen XTZ, heeft Tezos effectieve mechanismen geïmplementeerd om misbruik te ontmoedigen, met onder andere sancties voor personen die zich niet aan de voorgeschreven regels houden bij het aanmaken van nieuwe accounts of slimme contracten.

In het tweede kwartaal vertoonde Tezos een redelijk stabiel gebruiksniveau in vergelijking met eerdere kwartalen, met een dagelijks gemiddelde van 53.000 smart contract calls en 41.000 transacties, een lichte daling ten opzichte van voorgaande perioden. Niettemin blijven NFT’s een belangrijke drijvende kracht achter de activiteit op het Tezos-netwerk, terwijl DeFi-toepassingen gestaag een grotere adoptie kennen.

Het Tezos-ecosysteem toonde gemengde resultaten, waarbij NFT’s en gaming relatief stabiel bleven, terwijl DeFi een aanzienlijke activiteit bleef vertonen. Wat decentralisatie en staking betreft, onderscheidt Tezos zich met een wereldwijd gedistribueerde validatorset en een hoge stakingratio in vergelijking met andere basislaagprotocollen.

De vooruitzichten zijn gunstig voor Tezos, met een strategische verschuiving in de roll-up roadmap, voortdurende ontwikkelingen in de Data Availability Layer en de verwachte activering van de Hybrid Optimistic/ZK Rollup. Deze ontwikkelingen beloven verdere groei en innovatie op het netwerk.

In de blockchain-ruimte blijft Tezos een invloedrijke speler, met een solide ecosysteem en een groeiende gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers.