Bangkok-Grand-Palace-Thailand
Regulatie

Thaise SEC verbiedt het gebruik van crypto-activa van klanten voor leningen en investeringen

De Thaise Securities and Exchange Commission (SEC) heeft recentelijk nieuwe voorschriften geïntroduceerd met als doel beleggers te beschermen, met betrekking tot dienstverleners op het gebied van digitale activa.

Waarschuwingen moeten worden gegeven

De recent geïntroduceerde voorschriften verplichten dienstverleners op het gebied van digitale activa om passende waarschuwingen te verstrekken die de risico’s van cryptocurrency-handel benadrukken. Alle platforms moeten een bericht weergeven dat als volgt luidt:

Cryptocurrencies zijn een hoog risico. Bestudeer en begrijp de risico’s van cryptocurrencies grondig, want u kunt het volledige investeringsbedrag verliezen.

Deze waarschuwing moet tevens op een plaats staan die opvalt, waardoor het bericht duidelijk zichtbaar wordt, voordat ze gebruik maken van de dienst.

Naast de waarschuwing mogen dienstverleners volgens de nieuwe richtlijnen ook geen klanttegoeden meer gebruiken voor leningen en/of investeringen.

Op 31 juli 2023 treedt nieuwe regelgeving van de Thaise SEC in werking. Hierdoor zijn cryptoplatforms niet langer in staat om enige vorm van restitutie te bieden aan klanten voor gestorte crypto. Het primaire doel van de SEC is om beleggers beter te beschermen tegen de risico’s van kredietverlening.

Discussie over nieuwe wet al bijna jaar bezig

De discussie over de noodzaak van nieuwe regelgeving voor beleggersbescherming begon op 1 september 2022, toen de SEC de goedkeuring gaf voor beveiligingswaarschuwingen door exploitanten van cryptocurrency-bedrijven om de risico’s van het verhandelen van cryptocurrencies bekend te maken. Gedurende vergaderingen op 1 december 2022 en 11 mei 2023 werden regels besproken die exploitanten van digitale activa verbieden om diensten te verlenen die deposito’s en leningen verzamelen en ondersteunen.

Deze nieuwe regels voor beleggersbescherming zijn een directe reactie op de grote cryptoleningencrisis die zich voordeed tijdens de bearmarkt van 2022. Verschillende cryptoleningen, die enorme hoeveelheden klantendeposito’s verzamelden door aantrekkelijke rendementen te beloven, gingen failliet tijdens de bearmarkt. Vooraanstaande kredietverstrekkers zoals Celsius en BlockFi hebben faillissement aangevraagd, wat resulteerde in het vastzitten van investeringsgeld in faillissementsprocedures.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten