Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Toezichthouder Australië waarschuwt voor cryptobedrijven zonder vergunning

Waar cryptocurrencies steeds wereldwijd meer geaccepteerd worden, zijn autoriteiten begonnen met het geven van waarschuwingen aan burgers tegen niet-geregistreerde cryptobedrijven.


Afgeven waarschuwing

Ook de autoriteiten van Australië zijn inmiddels begonnen met het geven van waarschuwingen tegen niet-geregistreerde cryptobedrijven. Zij geven nu een waarschuwing af aan Australische investeerders om op hun hoede te zijn voor entiteiten zonder vergunning die financiële producten aanbieden.

Tevens adviseerde de Australische toezichthouder om specifiek gebruik te maken van financiële instellingen die wel in het bezit zijn van een in dit geval Australische vergunning voor financiële diensten.


Aanzienlijke verliezen voor deel investeerders

Volgens de Australische toezichthouder zouden uit diverse rapporten blijken dat een deel van de investeerders in heel Australië aanzienlijke verliezen geleden hebben na het verhandelen van financiële cryptoproducten zoals opties, futures, tokens met hefboomwerking en binaire opties. De verliezen werden echter toegeschreven aan ‘buitensporige leverage, platformstoringen of oneerlijke liquidaties’.

De Australische toezichthouder wil echter niet alleen maar negatief zijn over de cryptobedrijven zonder geldige vergunningen door te zeggen dat er wereldwijd al veel gedaan is om dergelijke risico’s te beperken. Zo is er al flink geïnvesteerd in functies zoals geoblocking en expliciete waarschuwingen om te voorkomen dat Australiërs aan boord komen. ASIC ondersteunde deze stap door te stellen:

“Gelicentieerde entiteiten zijn onderworpen aan een regelgevend kader dat tot doel heeft de integriteit, kwaliteit en reputatie van het Australische financiële systeem te behouden.”


Inschrijven voor vergunningen

De bedrijven die in Australië operationeel zijn en nog geen vergunningen hebben aangevraagd, kan dit doen bij een extern geschillenbeslechtingsstelsel, zoals de ‘Australian Financial Complaints Authority’. Eventuele klachten die optreden waar dan ook in de cryptomarkt, kunnen hier gemeld worden. Hierdoor hebben zij een volledig overzicht kunnen ontwikkelen van de huidige staat van de Australische cryptomarkt.

Volgens Blockchain Australia, een lokaal bedrijf dat pleit voor de crypto- en blockchain-industrie, is het ‘wilde westen’-verhaal van crypto momenteel hetgeen dat de Australische crypto-innovatie verstikt. Afgelopen juli drong de Australische vereniging er bij de Senaatscommissie op aan om een ​​regelgevend kader voor cryptobedrijven vrij te geven en een veilige haven te bieden aan dergelijke bedrijven, totdat er volledig wetgeving vastgesteld is.

Het is op dit moment nog niet precies bekend hoe de Australische toezichthouder deze markt precies wil gaan reguleren en wanneer de wetgeving hiervoor klaar zal zijn.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten