hong-kong-4103334_1920
Regulatie

Toezichthouder Hong Kong scherpt regelgeving crypto-exchanges aan

De effecten- en futurescommissie van Hong Kong, de toezichthouder van de stad, heeft bekend gemaakt dat alle cryptocurrency gerelateerde platforms in de stad gereguleerd gaan worden. Hiermee wordt de regelgeving omtrent crypto-exchanges aangescherpt.


De nieuwe regels die ingezet worden, zullen gelden voor alle cryptocurrencyhandelsplatforms die actief zijn in de stad, waaronder ook crypto exchanges waarop effecten niet kunnen worden verhandeld.

Eerder werden dergelijke bedrijven niet verplicht om hieraan te voldoen, maar konden zich hier wel voor aanmelden. Een vereiste hiervoor was dat gebruikers meer dan 2 of meer effecten moest konden verhandelen op het platform. Deze regels worden nu dus aangescherpt voor de gehele crypto-markt die actief is in de in China gelegen stad.


Verschillende licenties

Platforms waar geen effecten op verhandeld kunnen worden, zullen aan net wat strengere regels moeten gaan voldoen dan platforms waar dit niet kan. Om deze reden zijn naar verluidt verschillende soorten licenties gecreëerd door de toezichthouder van de in China gelegen stad.

Platforms waar dergelijke effecten niet kunnen worden verhandeld moeten bijvoorbeeld wel gaan voldoen aan de AML-verordening, die wereldwijd op steeds meer plekken gebruikt wordt. Zij hoeven echter geen speciale licentie te krijgen waardoor zij ook effecten mogen verhandelen, waardoor zij ook niet aan deze strengere eisen die hieraan gekoppeld worden hoeven te voldoen.

Door de regels strenger te maken, zullen alle (virtuele) handelsplatforms voor (digitale) activa in Hong Kong worden gereguleerd en gecontroleerd. Bedrijven die niet gaan voldoen aan de nieuwe regels zullen in overtreding zijn. Deze bedrijven zullen op hun beurt vervolgens worden beboet.


Exchanges uit de regio vaker in het nieuws

Diverse cryptocurrency exchanges die ook actief zijn in deze regio zijn al vaker in het nieuws geweest. Dit zijn bijvoorbeeld de Huobi cryptocurrency exchange, de OKEx exchange en de BitMex exchange. Alhoewel al deze exchanges al een grote naam zijn geworden binnen de crypto-wereld, zijn ze niet altijd goed in het nieuws gekomen. Een voorbeeld hiervan is BitMex, die onlangs te maken kreeg met een strafrechtelijke vervolging, waarna het zijn bestuurders ontsloeg. Een ander voorbeeld is de arrestatie van Mingxing Xu, de oprichter van de cryptocurrency exchange OKEx. Zo zouden maar liefst 200.000 Bitcoins (BTC) zomaar kwijt zijn geraakt. OKEx heeft sindsdien haar Bitcoin-opnames stopgezet, totdat het onderzoek van de politie voltooid is.

Doordat de regels voor deze bedrijven nu aanzienlijk aangescherpt worden, wordt verwacht dat het aantal negatieve berichten over dergelijke exchanges zullen afnemen. Dit is echter een verwachting en kan niet worden gegarandeerd.