Regulatie

Toezichthouders Indonesië overwegen belasting op crypto-transacties

De regelgevende Indonesische instantie voor de handel van grondstoffenfutures, dat ook wel bekend staat als Bappebti, overweegt nu om belasting te gaan heffen op alle cryptocurrency-transacties op de gereguleerde exchanges in het land.


13 crypto-exchanges vallen onder nieuw wetsvoorstel

Op dit moment zijn er 13 verschillende cryptocurrency-exchanges actief in het land. Mocht het wetsvoorstel voor de belasting op crypto-transacties goedgekeurd worden, dan zou automatisch betekenen dat de transacties van al deze 13 exchanges onder deze nieuwe regeling vallen. Het land probeert hiermee een stap te zetten richting een volledig gereguleerde markt.

Het wetsvoorstel dient echter eerst nog goedgekeurd te worden voordat deze actief wordt gesteld. Het uiteindelijke belastingtarief dat betaald dient te worden staat hierdoor nog op losse schroeven. Dit moet momenteel nog worden vastgesteld.


Een omdraaislag is gemaakt

Over de laatste circa 6 maanden is Indonesië flink aan de slag gegaan met de crypto-markt en een mogelijke vorm van regelgeving hiervoor. Afgelopen december bracht de overheidsinstantie aanvankelijk een goedkeuring uit voor 229 cryptocurrencies die vanaf dat moment erkent werden als legaal verhandelbare goederen. Benadrukt werd dat deze lijst mogelijk in de toekomst uitgebreid kon worden door nieuwe projecten aan te melden.

Hiermee heeft de overheid van Indonesië een flinke omdraaislag gemaakt. In 2014 waarschuwde de overheid namelijk nog voor het gebruik van cryptocurrencies. In 2017 had het land vervolgens een wetgeving ingevoerd waardoor het een vereiste werd voor fintech-bedrijven in het land om zich te registreren bij de centrale bank van het land; Bank of Indonesia. Hierdoor kon gegarandeerd worden dat zij geen cryptocurrencies inzette in hun betalingssystemen. Dit lijkt nu echter een heel ander verhaal te worden, nu de eerste stappen naar een gereguleerde markt gezet worden.

Alhoewel nog niet bevestigd is wat het belastingtarief zal gaan worden, wordt verwacht dat deze niet veel te hoog zal worden. Volgens de voorzitter van de Indonesische vereniging van handelaren in cryptocurrencies, Teguh Kurniawan, zou een hoog belastingtarief ervoor kunnen zorgen dat mensen naar illegale kanalen gaan. Zijn vereniging stelt dan ook een belastingtarief van 0,05% voor om dit ten alle tijden te voorkomen. Kurniawan voegde hier het volgende aan toe:

“Tot op vandaag is er nog geen feedback gegeven over het soort belasting dat de overheid overweegt om in te voeren. Wij hopen dat het belastingtarief niet te hoog zal zijn. Anders zijn wij bang dat investeerders via illegale kanalen in crypto activa gaan investeren. Dit zou erg schadelijk zijn en moet zoveel mogelijk voorkomen worden.”