Regulatie Nieuws

Tornado Cash-ontwikkelaar Alex Pertsev zal onder toezicht worden vrijgelaten

Na bijna negen maanden gevangen te hebben gezeten, staat Alex Pertsev, de ontwikkelaar van Tornado Cash, op het punt om vrijgelaten te worden uit de gevangenis. In augustus van vorig jaar werd hij gearresteerd door de Nederlandse autoriteiten op verdenking van het witwassen van geld via de crypto-mixservice Tornado Cash.

Thuis wachten op zijn proces in plaats van in gevangenis

Naar verluidt staat Pertsev te popelen om op 26 april, zijn verjaardag, naar huis te gaan, nadat zijn opgeschorte vrijlating onder toezicht is goedgekeurd. Dit betekent dat de ontwikkelaar van Tornado Cash thuis kan wachten op zijn proces terwijl hij nog steeds onder toezicht staat.

Pertsev werd gearresteerd kort nadat het Amerikaanse ministerie van Financiën op 8 augustus verschillende Tornado Cash-adressen op de sanctielijst van het Office of Foreign Asset Control (OFAC) had geplaatst.

Pertsev zou volgens de vrouw van Pertsev onder toezicht worden gesteld met een enkelmonitor als gevolg van de opgeschorte vrijlating. Ze was verheugd over dit nieuws en zei het volgende:

Ik geloof dat we nu in staat zullen zijn om de verdediging volledig voor te bereiden en te bewijzen dat Alex niets heeft gedaan waarvan hij wordt beschuldigd, en het spijt me heel erg voor de verspilde tijd die hij in de gevangenis heeft doorgebracht. Het had een krachtig effect op hem en op mij; het heeft ons leven ingrijpend veranderd. Maar het belangrijkste is dat hij snel vrijkomt.

Eerder werd verzoek juist geweigerd

In november werd het verzoek van de ontwikkelaar om onder toezicht te worden vrijgelaten afgewezen door een Nederlandse rechtbank op basis van het argument van de aanklager dat Pertsev een vluchtrisico vormde. De aanklager beweerde dat Pertsev een centrale figuur was in de werking van Tornado Cash. In februari werd de borgtocht van de ontwikkelaar opnieuw geweigerd.

Cryptomixers, of mixingservices, zijn platforms die vaak worden gebruikt om de oorsprong van cryptotransacties te verhullen en ze anoniem en moeilijk traceerbaar te maken. Deze platforms mengen vaak één cryptocurrency-transactie met andere en sturen deze naar verschillende wallet-adressen. Voor de sancties was Tornado Cash een van de meest populaire mixservices.

De vrijlating van Pertsev onder toezicht werd met blijdschap begroet door de cryptogemeenschap. De oprichter van Crypto Canal, een crypto-educator die de hoorzitting bijwoonde, verklaarde dat het belangrijkste is dat Pertsev “nu rond kan lopen en aan zijn verdediging kan werken, iets wat vrijwel onmogelijk was tijdens zijn detentie.”

Regulatie nieuws

Amerikaanse senatoren komen met mogelijke AI-regels voor transparantie en innovatie
De Cruciale Impact van de Ripple-SEC Rechtszaak
Aantal aanvallen van SEC op crypto-bedrijven met 183% gestegen sinds omvallen FTX
Meer nieuws

Meest gelezen

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Waarom daalt de crypto markt vandaag?
Kan Ripple (XRP) dit jaar $10 bereiken?