Regulatie

Turkse autoriteiten nemen ruim 500 gesmokkelde BTC-mining-setups in beslag

Turkse handhavingsinstanties hebben een illegale smokkeloperatie weten op te doeken. Hierdoor hebben zij meer dan 500 illegale, gesmokkelde Bitcoin (BTC)-mining-setups in beslag genomen.


Bijna €500.000 aan mining-apparatuur

Eerder kreeg de Turkse douane een anonieme tip, waarna zij op onderzoek uitgingen. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat zij eerder deze week een pakhuis in Karabağlar hebben binnengevallen. Hier troffen zij naar verluidt 501 ASIC Bitcoin-mining-setups aan in nog gesloten dozen. Dit komt neer op ongeveer 5 miljoen Turkse lira, ofwel bijna €500.000.

Er zijn inmiddels 4 verdachten opgepakt door de Turkse politie die naar verluidt in verband kunnen worden gebracht met het nog lopende onderzoek. Hiernaast zou de Turkse wetshandhaving ook nog een andere soortgelijke operatie in Istanbul uitvoeren, de grootste stad van het land met een belangrijk douanecontrolepunt.


Maatregelen tegen cryptofraude

ASIC-miners zijn momenteel het populairste onder de Bitcoin-miners. Het nadeel van dit type miners is echter het grootschalige stroomverbruik. Onder andere Elon Musk nam onlangs de beslissing om BTC-betalingen voor Tesla niet meer te accepteren vanwege dit feit.

Waar Turkije eerder altijd bekend stond als een enorm crypto-vriendelijk land, heeft het de laatste tijd maatregelen genomen om onder andere cryptofraude tegen te gaan. Verwacht wordt dat de Turkse crypto-exchange Thodex hier de aanleiding voor was, nadat de eigenaar met meer dan $150 miljoen de voeten nam. Dit heeft ervoor gezorgd dat duizenden gebruikers van de crypto exchange niet bij hun geld kunnen komen. De Turkse autoriteiten zitten hier echter bovenop, met inmiddels 62 aangehouden verdachten. Het onderzoek hierna is nog in gang, waardoor de eventuele opgelegde straffen nog niet bekend zijn.