Turkije
Regulatie

Turkse centrale bank blijft in 2023 testen met digitale lira

Turkije is een land dat al jaren geplaagd wordt door hevige inflatie. Ook dit jaar liep de inflatie in het land van president Erdogan op tot ruim 85 procent. Wat dat betreft is het geen verrassing dat Bitcoin in Turkije gigantisch populair is. Mensen gaan daar natuurlijk in een soort paniek op zoek naar alternatieven. Kan de digitale Turkse lira dat zijn?

Geen oplossing

In principe is een digitale versie van de fiatmunt natuurlijk geen oplossing voor de inflatieproblemen. Integendeel zelfs, als Turkije de munt goed inricht, dan kan het zelfs lastiger worden voor mensen om aan de inflatie te ontsnappen. Dat kan er op de korte termijn wellicht voor zorgen dat mensen minder vluchten naar andere assets en de inflatie enigszins inperken, maar op de lange termijn is het voor het volk geen goede zaak.

Voor het eerste kwartaal van 2023 staan weer nieuwe pilots op het programma voor de digitale versie van de lira. De Turkse centrale bank is van plan om de digitale lira uit te breiden met een select groepje banken en fintech-bedrijven. Andere landen die aan het uitbrengen van een central bank digital currency (CBDC) werken zijn Kazachstan, Japan, India en natuurlijk China.

Overigens moeten we het allemaal nog maar zien. In 2019 riepen mensen al dat de Turkse overheid bijna klaar was met het testen van de digitale lira. Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en is de munt er nog steeds niet helemaal. Dat geeft je te denken over hoe dichtbij we werkelijk bij digitaal centralebankgeld zijn. 

Bedreiging voor Bitcoin?

Veel mensen die niet echt in de materie zitten, verwachten dat de digitale munten van centrale banken een bedreiging voor Bitcoin zijn. Dat is natuurlijk niet het geval. Bitcoin is waardevol vanwege zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, niet per se omdat het een digitale vorm van geld is. Het is juist de betrouwbaarheid van die schaarste die Bitcoin tot een waardevol alternatief voor bijvoorbeeld de euro maakt, met name als het gaat om sparen.

De kans is praktisch nul dat centrale banken hun digitale fiatmunten op het vlak van schaarste laten concurreren met Bitcoin. Het kan zijn dat ze het verbieden om meer dan een bepaalde hoeveelheid Bitcoin per dag, week of maand te kopen. Dat zou een manier zijn om te voorkomen dat mensen vanuit fiatgeld naar alternatieven als Bitcoin vluchten. 

Regulatie nieuws

Nieuwe beschuldigingen tegen Binance door Nigeriaanse Autoriteiten
Mogelijk binnenkort al schikking of vonnis in Ripple vs SEC rechtszaak
SEC stelt beslissing over Ethereum-ETF van Galaxy uit tot juli
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?