Bitvavo Nieuws, Exchange Nieuws

Update over de €280 miljoen van Bitvavo bij de Digital Currency Group

Het jaar 2022 is er eentje geworden om snel te vergeten voor de crypto-industrie. De ellende begon in mei met de implosie van het Terra protocol, waarbij er voor ruim 40 miljard dollar aan vermogen in rook opging. Uiteindelijk veroorzaakte dat een kettingreactie en zijn er meerdere grote bedrijven in de problemen gekomen, waaronder de Digital Currency Group, waar de Nederlandse crypto beurs Bitvavo nauw mee verbonden is.

Wat is er gebeurd?

Het Nederlandse Bitvavo maakt gebruik van de Digital Currency Group voor het aanbieden van staking-diensten. Wat dit betekent is dat Bitvavo de tegoeden van zijn klanten die willen staken direct doorstuurt naar de Digital Currency Group, die daar vervolgens risicovolle dingen mee gaan doen, zodat klanten een rendement kunnen krijgen. In totaal gaat het om 280 miljoen euro, waarvan het nog maar de vraag is of het in zijn geheel terugkomt bij Bitvavo. Voor de klanten van Bitvavo lijkt er vooralsnog niks aan de hand.

Op 15 december maakte Bitvavo namelijk bekend de gehele schuld over te nemen en zijn klanten hiermee schadeloos te stellen. “Hierdoor worden onze klanten niet door de ontstane problemen geraakt en kunnen zij hun tegoeden op elk moment opnemen. Bitvavo beschouwt dit nu als een zaak tussen Bitvavo en DCG”, aldus het handelsplatform in een officiële reactie op de website.

Naar aanleiding van de problemen twijfelt Bitvavo duidelijk over de toekomst van staking op het beursplatform. “In het eerste kwartaal van 2023 gaan we onze staking-dienst herzien. Hierbij zullen we kiezen om geheel te stoppen met de off-chain staking diensten of deze nog wel aanbieden, maar ‘earn of lending’ gaan noemen, afscheiden van de on-chain staking diensten en meer nadruk leggen op transparantie en gebruiksvriendelijkheid”, zo schrijft het beursplatform.

Voldoende reserves

Verder schrijft het beursplatform dat er voldoende reserves zijn om de klap van de DCG van 280 miljoen euro op te vangen. “Bitvavo is financieel gezond, zonder langlopende leningen. In de afgelopen jaren zijn aanzienlijke winsten behaald; EUR 173 miljoen in 2021 en circa EUR 250 miljoen in totaal tot op heden […] dit kapitaal kan ook aangesproken worden om onze klanten te beschermen tegen de gevolgen van problemen die buiten Bitvavo ontstaan”, zo schrijft Bitvavo.

Bitvavo verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar de eerste terugbetaling van DCG. “De tijdslijnen zijn nu dat het plan geheel wordt afgerond per midden januari en dat de eerste terugbetaling in Q1 plaatsvindt […] We verwachten een tweede terugbetaling in de tweede helft van volgend jaar en de laatste per Q1 of Q2 2024”, aldus Bitvavo CEO Mark Nuvelstijn tegenover Newsbit.

Alles bij elkaar lijkt Bitvavo de boel dus onder controle te hebben, maar 280 miljoen euro blijft een flinke smak geld. Voor nu is het echter afwachten tot er meer duidelijkheid is en de eerste betalingen van DCG binnenkomen bij het Nederlandse beursplatform.

Exchange nieuws

Cathie Wood’s ARK verkoopt voor het eerst in 2023 Coinbase-aandelen
OKX onthult 8,9 miljard dollar aan reserves
Coinbase publiceert petitie tegen staking-verbod van SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
XRP koers van 589 dollar in aantocht?