Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Veiligheidsdienst Oekraïne sluit illegale crypto-exchanges

De veiligheidsdienst van Oekraïne heeft sinds de start van dit kalenderjaar diverse crypto-exchanges gesloten. Alle betrokken exchanges zouden naar verluidt ook betrokken zijn bij illegale financiële transacties.


Uitvoeren van illegale transacties

Dit heeft de Oekraïense veiligheidsdienst bekend gemaakt via een verklaring. Hieruit blijkt dat er een netwerk van geheime crypto-exchanges actief was in de hoofdstad Kiev. Gezamenlijk zouden ze illegale financiële transacties uitvoeren, waarmee ze maandelijks zo’n $1.1 miljoen mee verwerkte. De fondsen waren in veel gevallen verkregen via criminele activiteiten.

Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst leverden de illegale crypto-exchanges anonieme transactiediensten aan, waarmee ze in feite een witwasrisico vormden. De veiligheidsdienst heeft bevestigt dat sommige individuen geld via deze platforms gesluisd hebben om protesten verdeeld over het hele land mee te organiseren.


Fondsen afkomstig van verboden betalingsverwerkers

Naar verluidt zijn de illegale fondsen die via de platforms gesluisd zijn afkomstig van e-wallets die gekoppeld zijn aan Qiwi, WebMoney en Yandex. Deze Russische betalingsverwerkers zijn verboden in het land.

Hiernaast zou de veiligheidsdienst tijdens invallen bij diverse crypto-exchanges ook meerdere computers teruggevonden hebben die bewijs zouden bevatten van vermoedelijke illegale activiteiten. Ook zouden de computers mogelijk vervalste oprichtingsdocumenten voor de bedrijven bevatten.


Mogelijke vorm van regulatie

Alhoewel er hard opgetreden wordt tegen illegale (crypto-)activiteiten, overweegt het parlement in Oekraïne momenteel een nieuw wetsvoorstel, waarmee cryptobetalingen in het land toegestaan zullen worden. Hoewel cryptobetalingen hierdoor wellicht in de nabije toekomst gelegaliseerd kunnen gaan worden, zullen deze nieuwe wetgevende maatregelen niets veranderen aan de status-quo van Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies in het land.

Tot slot werkt de centrale bank van het land werkt ook aan een nationaal project voor digitale valuta. De Nationale Bank van Oekraïne heeft in juli van dit jaar officiële toestemming gekregen om een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) uit te geven. Het Ministerie van Digitale Transformatie van het land werkte samen met de Stellar Development Foundation aan een gezamenlijke strategie voor digitale activa en CBDC’s. Het is echter nog niet bekend wanneer deze CBDC officieel gelanceerd zal gaan worden.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten