Ethereum

Vitalik Buterin: Ethereum zal waarschijnlijk niet sneller worden dan dit

De mede-oprichter van Ethereum heeft uitgelegd waarom het netwerk in de toekomst waarschijnlijk niet veel sneller zal worden.


Vitalik over netwerksnelheid

Vitalik Buterin heeft gezegd dat Ethereum misschien nooit veel sneller zal zijn dan het nu is, ondanks de geplande updates. Hij legde uit dat het verminderen van de bloktijd werd beperkt door de noodzakelijke afweging met ‘veiligheid en decentralisatie’.

De opmerking was een reactie op een Reddit-gebruiker die vroeg waarom het overschakelen van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake de bevestigingstijden voor blokken niet zou verkorten.

Zoals met de meeste blockchain-gerelateerde problemen, zal het optimaliseren voor de ene variabele waarschijnlijk ten koste gaan van een andere. Zo kan snelheid bijvoorbeeld ten koste gaan van netwerkbeveiliging. De afweging van snelheid (bloktijd) en decentralisatie/beveiliging bestaat ongeacht of een netwerk Proof-of-Work of Proof-of-Stake is.


Proof-of-Work

Bij Proof-of-Work is het probleem, volgens Buterin, de ingebouwde willekeur van bloktijd. Ethereum heeft een gemiddelde bloktijd van 13 seconden, maar dat betekent niet dat er stipt elke 13 seconden een blok wordt geschreven.

Er is een kans dat een nieuw blok slechts één seconde na de bevestiging van het laatste wordt gevalideerd, legt Buterin uit. Wanneer dit gebeurt, is de kans groter dat de miner met de betere netwerkverbinding de eerste is die het volgende blok verspreidt. Het verminderen van bloktijden maakt dit probleem veel erger.


Wil jij Ethereum verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Proof-of-Stake

Bij Proof-of-Stake is er een andere factor in het spel. De versie van Proof-of-Stake Ethereum vereist dat blokken ongeveer 9.100 handtekeningen per slot krijgen om te worden opgenomen. Dit levert een “zeer hoog niveau van bevestiging na zelfs één slot” op. Omdat de tijd die nodig is voor dat proces meer logaritmisch dan lineair is, zou het halveren van de slottijd (waar slechts ongeveer 4.550 handtekeningen nodig waren) “niet werken, omdat elk nu kortere slot nog steeds bijna net zo lang zou duren.”

Het verkorten van bloktijden zou ertoe leiden dat veel handtekeningen worden uitgesloten van de blockchain. “Zeer gecentraliseerde miners” zouden in steeds gunstigere posities verkeren om onevenredige beloningen te oogsten.

Daarom concludeert Buterin dat de toekomstige upgrades geen significante vermindering van de tijd per slot zullen betekenen. Applicaties die snelle bevestiging nodig hebben, zullen volgens hem moeten vertrouwen op kanalen of rollups.

Ontwikkelaars van andere Layer 1-chains mengden zich ook in de discussie op Twitter. De oprichter van Ava Labs, dat Avalanche ontwikkelde, Emi̇n Gün Si̇rer, leek Buterin te bekritiseren. Het ging over zijn keuzes voor ketenparameters, waarvan volgens Sirer consensus het knelpunt vormt.

Buterin reageerde en vertelde Sirer om “op te houden met oneerlijk te zijn”. Hij verduidelijkte dat zijn eerdere beweringen over consensus verwezen naar bandbreedte in plaats van latentie.