Ethereum Nieuws

Vitalik Buterin onthult de grootste openstaande uitdaging voor Ethereum

Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin onthult een potentiële oplossing voor wat hij beschrijft als de grootste openstaande uitdaging voor Ethereum: privacy. In een blogpost op 20 januari schrijft hij dat het enorm belangrijk is om met een privacy-oplossing te komen, omdat alle informatie op een publieke blockchain openbaar is.

Stealth adressen

In zijn blogpost komt hij vervolgens op het concept van Stealth adressen, die volgens Buterin de potentie hebben om transacties te anonimiseren. Aan de ene kant is dat heel positief, maar aan de andere kant zou dat op overheidsniveau weer voor problemen kunnen zorgen voor Ethereum. We weten immers allemaal hoe het is afgelopen met Tornado Cash, waarvan gebruikers nu op een zwarte lijst staan. Wellicht zou het intelligenter zijn om zo lang mogelijk te wachten met dit soort projecten, zodat de adoptie ver genoeg is om een verbod tegen te houden.

Natuurlijk legt Buterin ook uit hoe hij de oplossing voor zich ziet. Eerst moet een gebruiker die assets wil ontvangen een zogenaamde “spending key” genereren die daarna gebruikt moet worden om een stealth meta-adres te genereren. Dit adres stuur je vervolgens door naar de verzender, die vervolgens een adres kan genereren voor de ontvanger. Daarna is het mogelijk om anonieme transacties te doen.

Sinds 2014 in de pijpleiding

Overigens ligt deze oplossing al vanaf 2014 op tafel en werken er sindsdien mensen aan. Echte werkbare oplossingen zijn er op dit moment nog niet op de markt. Overigens is dit ook niet de eerste keer dat Buterin het voor Ethereum over stealth adressen heeft. Eerder in augustus besprak hij het onderwerp ook al. Bij die bespreken kwam ook Tornado Cash voorbij, dat volgens Buterin niet optimaal werkt voor privacy.

Het is met Tornado Cash mogelijk om transacties van grote assets als Ethereum en populaire ERC20-tokens te verbergen […] maar het is heel zwak in het toevoegen van privacy voor kleinere projecten en kan voor NFTs helemaal niets betekenen,” aldus een kritische Vitalik Buterin. Stealth adressen kunnen volgens Buterin de gaten dichten die een protocol als Tornado Cash momenteel nog laat.

Ethereum nieuws

Bitcoin en Ethereum verliezen terrein, terwijl er een recessie dreigt
Bitcoin en Ethereum whales versturen $743 miljoen aan crypto
De Russische Sberbank wil DeFi-platform lanceren op Ethereum-netwerk
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist verwacht grote Bitcoin correctie en stapt uit de markt
Miljardair Palihapitiya verwacht Bitcoin koersexplosie na capitulatie van de Federal Reserve
Shiba Inu schiet met ruim 12 procent omhoog, wat is er aan de hand?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten