Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Voorgestelde ontwerpen voor digitale euro missen privacy-opties

Er zijn een aantal nieuwe ontwerpen gepresenteerd voor een mogelijke digitale euro. Het lijkt er echter op dat al deze ontwerpen privacy-opties missen, wat suggereert dat anonimiteit van de gebruiker geen wenselijke ontwerpoptie is.

Digital Euro Privacy Options

Patrick Hansen, adviseur van crypto-ondernemingen en klokkenluider van de Europese regelgeving voor digitale activa, heeft de aandacht van het publiek gevestigd op de presentatie van de Europese Centrale Bank met de titel ‘Digital Euro Privacy Options’. Dit is een relatief kort document die 9 dia’s bevat waarin de mogelijke opties voor gebruikersprivacy uiteengezet worden van een mogelijke digitale euro.

In de 9 tellende dia-presentatie wordt de publieke bezorgdheid over de privacy van het CBDC erkent en wordt de noodzaak om de kwestie te beoordelen in de context van andere EU-beleidsdoelstellingen benadrukt. Hierbij valt te denken aan onder andere de bestrijding van het witwassen van geld en de bestrijding van de financiering van terrorisme (AML/CFT).

Meer dan 13.000 reacties in feedbacksectie digitale euro

In het basisprivacyscenario houdt dit simpelweg in dat alle transactiegegevens transparant zijn voor tussenpartijen zoals banken. De optie om een hogere mate van privacy te bieden voor transacties met een lage waarde ligt echter nog steeds op tafel en zou kunnen worden onderzocht met medewetgevers.

In de vierde dia wordt echter specifiek benoemt dat anonimiteit van gebruikers geen wenselijke functie is. Het is momenteel niet perse duidelijk hoe de digitale euro verschillend is van de al bestaande op fiat gebaseerde infrastructuur voor digitale betalingen.

Er is een openbare feedbacksectie voor de digitale euro, die momenteel meer dan 13.000 reacties bevat. Dit geeft aan dat er nog behoorlijk wat onderdelen verbeterd moeten worden voordat de digitale euro pas gelanceerd kan worden. Verwacht wordt hierdoor dat dit nog enige tijd in beslag gaat nemen.

Regulatie nieuws

Federal Reserve publiceert nieuwe richtlijnen voor crypto-banken Federal Reserve publiceert nieuwe richtlijnen voor crypto-banken
Tornado Cash-ontwikkelaar in Nederland gearresteerd Tornado Cash-ontwikkelaar in Nederland gearresteerd
Mark Cuban wordt geconfronteerd met rechtszaak voor promoten van Voyager-cryptoproducten Mark Cuban wordt geconfronteerd met rechtszaak voor promoten van Voyager-cryptoproducten
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum koers doorbreekt $2000 in aanloop naar de Merge Ethereum koers doorbreekt $2000 in aanloop naar de Merge
Cardano bereikt belangrijke mijlpaal nu Vasil-tests de laatste fasen ingaan Cardano bereikt belangrijke mijlpaal nu Vasil-tests de laatste fasen ingaan
Shiba Inu rolt Shiba Eternity-game uit in Vietnam Shiba Inu rolt Shiba Eternity-game uit in Vietnam
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten