Regulatie Nieuws

Voormalig adviseur Bank of China: Beijing moet crypto verbod heroverwegen

Huang Yiping, een voormalige functionaris van de People’s Bank of China (PBoC), heeft een oproep gedaan aan de Chinese regering om het verbod op cryptovaluta’s te herzien. Hij gelooft dat de strikte beperkingen op de lange termijn onhoudbaar zijn. Dit idee is in China steeds meer aan het raken sinds de oproep van Huang Yiping.

Een verbod op crypto leidt tot gemiste kansen

Huang uitte zijn zorgen over de toekomst van fintech in China in een toespraak in december, zo blijkt uit een transcriptie gepubliceerd door de lokale financiële website Sina Finance.

De voormalige functionaris zei dat een permanent verbod op crypto zou leiden tot enorme gemiste kansen voor het formele financiële systeem, met name die met betrekking tot blockchain en tokenization. Hij benadrukte dat crypto-gerelateerde technologieën “zeer waardevol” kunnen zijn voor gereguleerde financiële systemen, en voegde eraan toe:

“Het verbieden van cryptocurrencies kan op korte termijn praktisch zijn, maar of het op de lange termijn duurzaam is, is zeer de vraag”, aldus Huang. Hij benadrukte ook het belang van het ontwikkelen van een goed regelgevingskader voor crypto, hoewel hij toegaf dat het geen gemakkelijke taak zal zijn.

Er zitten ook veel gevaren aan crypto

Hoewel Huang opriep tot een grondige evaluatie van een crypto verbod op de lange-termijn, benadrukte hij dat er zeer veel risico’s zijn aan het gebruik van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Hij beweerde dat Bitcoin meer als een digitale activa dan als een valuta wordt gezien, omdat het geen intrinsieke waarde heeft. Ook stelde hij dat een aanzienlijk gedeelte van Bitcoin-transacties geassocieerd worden met illegale activiteiten.

China heeft al lange tijd een “wel-blockchain, geen crypto”-standpunt, dat de Chinese president Xi Jinping in 2019 nog verder heeft versterkt door op te roepen tot versnelde acceptatie van blockchain als kern voor innovatie. Ondanks de omarming van blockchain heeft de Chinese regering wel besloten om vrijwel alle cryptotransacties te verbieden. Ondanks het verbod is China nog steeds de op één na grootste Bitcoin miner ter wereld.

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog