Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Voormalig Bank of Japan-functionaris waarschuwt voor gebruik digitale yen

Een voormalige functionaris van de Bank of Japan, die naar verluidt het onderzoek naar digitale valuta leidde, raadt het gebruik ervan nu af.


Risico voor de financiële stabiliteit

Volgens een rapport gepubliceerd in de Japan Times, adviseerde Hiromi Yamaoka, het voormalige hoofd van de financiële afwikkelingsafdeling van de Bank Of Japan, om de digitale yen niet te gebruiken als onderdeel van het monetaire beleid van het land.

Yamaoka’s grootste zorg ligt bij de negatieve rentetarieven. Hij is van mening dat zodra de digitale yen gebruikt wordt voor massabetalingen, het gewone publiek de dupe gaat worden van de afnemende waarde van fiat-valuta. Verder waarschuwde hij dat de digitale yen een risico kan vormen voor de financiële stabiliteit. Hij zei dat het gebruik ‘rampzalige gevolgen kan hebben voor de economie’.

Yamaoka werkt momenteel in de particuliere sector. Hij is voorzitter van een forum van 74 bedrijven, waaronder enkele van de grootste banken van het land. Het forum werkt momenteel aan de lancering van een eigen digitale valuta. Deze wordt mogelijk al in april gelanceerd.


Wil jij Crypto verhandelen op 1 van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


‘Verwacht geen snelle lancering van een CBDC’

In oktober 2020 deelde de BOJ een proefschema voor zijn CBDC. De eerste twee fasen van de proef zijn gericht op het testen van de proofs-of-concept. De derde fase is een pilot. In april 2021 startte de eerste fase, deze zal naar verwachting in maart van dit jaar worden afgerond. Later dit jaar zal de BOJ beginnen met de tweede fase van de proeven. Deze zullen de technische aspecten rond de uitgifte van de digitale yen testen.

Ondanks dat het een van de eerste landen was die crypto-regelgeving invoerde, is contant geld nog steeds dominant in de Japanse detailhandel. Dit komt door natuurlijke calamiteiten, waardoor de stroomvoorziening in het land vaak is afgesloten. Zo is de betalingssector in het land meer gericht op het uitvoeren van offline transacties. In juli 2020 publiceerde de centrale bank een onderzoeksrapport gericht op het ontwikkelen van een offline CBDC.

BOJ-gouverneur Haruhiko Kuroda zei vrijdag in een verklaring dat ze een snelle lancering niet het doel is. Hij merkte ook op dat een digitale yen tegen 2026 zou kunnen worden gelanceerd en dat de beslissing niet alleen door de centrale bank zal worden genomen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten