US Capitol in Washington
Bitcoin

Voormalig Goldman Sachs topman: ‘De Amerikaanse dollar is klaar’

De toekomst van de Amerikaanse dollar en de machtspositie van de Verenigde Staten op het wereldtoneel zijn volgens een voormalig topman allesbehalve zeker op dit moment. Het gaat om Charles Nenner, die meer dan 10 jaar actief was bij Goldman. Volgens Nenner zijn de BRICS-landen een veel grotere dreiging dan de meeste mensen denken.

Problemen voor de dollar

De Amerikaanse dollar zit volgens Nenner zodanig in de problemen dat er geen reden is om de munt aan te houden. “Ze onderschatten met name de situatie rondom BRICS en alle landen die een anti-dollar vormen. Saudi-Arabië komt ook aan boord en dat betekent het einde van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt”, aldus Nenner.

Dat lijkt echter een beetje voorbarig, omdat de Amerikaanse dollar op dit moment nog de grote baas is en en er eigenlijk geen alternatief bestaat. Europa stapt bijvoorbeeld nooit over op de Chinese yuan, die zullen eerder voor de dollar kiezen.

Wat dat betreft is het nog maar de vraag of er daadwerkelijk een einde aan de Amerikaanse dollar komt. De munt krijgt wellicht meer concurrentie, maar het einde van zijn regeerperiode voorspellen lijkt wat overdreven. Volgens Nenner van Goldman Sachs is het echter zo goed als klaar voor de munt.

‘De economie krijgt het zwaar’

Met name de economie krijgt het volgens Nenner zwaar met de problemen van de Amerikaanse dollar. “Als de Amerikaanse dollar echt zakt, dan kunnen we een kleine opleving krijgen in de vorm van een hogere export. Maar dat zou mensen vooral voor de gek houden. Op de lange termijn is het gewoon klaar”, aldus Nenner.

Volgens de voormalige topman van Goldman Sachs wordt het Amerikaanse imperium bedreigd door de potentie van een wereldwijde oorlogscyclus, de ineenstorting van commercieel vastgoed en andere systemische risico’s.

Een crash in de stijl van de “Grote Depressie” is volgens hem niet helemaal uit te sluiten. “Over het algemeen betekent dat het einde van een imperium”, aldus een duidelijke Nenner. Bitcoin lijkt in zijn analyse overigens nog geen rol te spelen.

Regulatie nieuws

Uitstel van hoorzitting borgtochtaanvraag Binance-directeur in Nigeria
Coinbase juridisch hoofd verdedigt Tornado Cash in Amerikaanse rechtszaak
Snowden waarschuwt: NSA kan het internet volledig overnemen!
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins