Regulatie Nieuws

Voorzitter Fed: Stablecoins hebben strengere regelgeving nodig

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Fed, heeft het Huis van Afgevaardigden verteld dat stablecoins volgens hem aan strengere regels moeten worden onderworpen. Volgens Powell zou deze regels vergelijkbaar moeten zijn met de regels die gelden voor geldmarktfondsen of bankdeposito’s.


Wettelijk kader voor stablecoins

Powell werd specifiek gevraagd werd naar de huidige grootste stablecoin Tether. Waar Tether eerder altijd beweerde dat iedere geslagen munt gedekt werd door de Amerikaanse dollar, bleek dit niet geheel juist te zijn: het wordt eerder gedekt door handelspapieren of schulden. Volgens Powell is die activa meestal erg liquide, maar tijdens de recente financiële crisis was ook dit niet het geval. Hierover zei hij het volgende:

“De markt verdwijnt gewoon. En dat is wanneer mensen hun geld willen hebben. Het is heel eenvoudig: dit zijn economische activiteiten die erg lijken op bankdeposito’s en geldmarktfondsen, en ze moeten op vergelijkbare manieren worden gereguleerd.”

Zo’n wettelijk kader bestaat nog niet echt voor stablecoins, terwijl ze wel al deel uitmaken van het gehele betalingsuniversum. Wanneer dit het geval is, moet het gereguleerd worden, aldus Powell. Volgens hem zal er in de toekomst dan ook geen volatiele crypto-activa onderdeel uitmaken van het betalingsuniversum. Dit laatste is momenteel echter slechts speculatie.


Cryptocurrencies nemen risico’s met zich mee

Afgelopen vrijdag werd een 75 pagina’s tellende monetair beleidsrapport vrijgegeven, waarin ook crypto-activa benoemd werd. In het rapport wordt het momenteel als risicovolle activa benoemd:

“De stijging van de prijzen van een verscheidenheid aan crypto-activa weerspiegelt ook gedeeltelijk de toegenomen risicobereidheid.”

Een belangrijk argument tegen het aantal stablecoins, is het lanceren van een eigen digitale activa vanuit de centrale bank, ook wel CBDC’s genoemd. Door dit te lanceren, zou het aantal stablecoin-projecten aanzienlijk verminderen. Stephen Lynch zei hierover het volgende:

“Je zou geen stablecoins nodig hebben, je zou geen cryptocurrencies nodig hebben als je een digitale Amerikaanse valuta had. Ik denk dat dat één van de sterke argumenten in zijn voordeel is.”

Waar nu gepleit wordt voor een strengere regelgeving, is er op dit moment nog niet bekend wat er precies zal gaan gebeuren op het gebied van stablecoins.


Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App:

appstore
playstore

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten