Bitcoin (BTC) ETF
Bitcoin

Waarom bedrijven als Blackrock en Fidelity een Bitcoin ETF willen

Een Bitcoin (BTC) ETF biedt beleggers een eenvoudige en legale manier om te handelen in Bitcoin op markten waar ze al vertrouwd mee zijn.

Eenvoudige toegang tot cryptomarkt met Bitcoin ETF

Met de toenemende populariteit is er een groeiende interesse onder nieuwkomers om Bitcoin te verwerven. Echter, velen van hen ervaren nog steeds terughoudendheid en vinden het kopen van Bitcoin via een reguliere cryptocurrency exchange een intimiderend en vaak ondoorzichtig proces. De technische aspecten van het bezitten van Bitcoin, zoals cryptowallets, Bitcoin-adressen en privésleutels kunnen verwarrend zijn voor beginners en kunnen sommige investeerders ontmoedigen.

De toegenomen populariteit heeft de aantrekkingskracht van een Bitcoin ETF, ook wel bekend als een exchange-traded fund, vergroot. Belangrijke financiële instellingen zoals Blackrock, Fidelity en Invesco hebben een verzoek ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om dergelijke ETF’s te lanceren.

Een Bitcoin ETF werkt eigenlijk op een vergelijkbare manier als andere ETF’s. Beleggers kunnen aandelen van de ETF kopen via dezelfde makelaar als aandelen en ze op dezelfde manier verhandelen als aandelen van bedrijven zoals Apple of Tesla.

Bitcoin ETF’s volgen nauwlettend de actuele prijs van Bitcoin en lopen lijnrecht met de koersschommelingen van Bitcoin.

Waarom is er behoefte aan een Bitcoin ETF?

Waarom zouden beleggers dan niet simpelweg Bitcoin kopen? Door de meeste particuliere beleggers wordt Bitcoin nog steeds als (erg) riskant beschouwd.

Het bezitten van Bitcoin brengt naast de onduidelijke regelgeving nog andere uitdagingen met zich mee. Het bezitten van Bitcoin legt de volledige verantwoordelijkheid voor de beveiliging bij jou zelf, waardoor je zelf verantwoordelijk bent voor het veilig bewaren van je eigen privésleutels. Tenzij je ervoor kiest dit toe te vertrouwen aan een crypto exchange.

Dit kan betekenen dat je een hardware-wallet moet aanschaffen om je gekochte Bitcoin te beschermen, of dat je je privésleutels op een veilige manier moet opslaan. Bovendien moet je ook uitzoeken hoe je belasting moet betalen voor de verkoop van Bitcoin die heeft geleid tot vermogenswinst.

Simpelere blootstelling aan Bitcoin met ETF

Met een Bitcoin ETF hoeven beleggers zich geen zorgen te maken over privésleutels, opslag of beveiliging. Ze bezitten eenvoudigweg aandelen in de ETF, net zoals ze aandelen bezitten in andere beleggingen. Op deze manier kunnen ze blootstelling krijgen aan de cryptocurrency-markt zonder de complexiteit van het kopen en beheren van cryptovaluta te doorlopen.

Een ETF heeft een grote aantrekkingskracht op zowel gewone particuliere beleggers als geavanceerde institutionele beleggers.

Als gevolg hiervan hebben talloze hedgefondsen en andere investeringsbedrijven verzoeken ingediend bij de SEC voor Bitcoin ETF’s. Cameron en Tyler Winklevoss, de oprichters van Gemini, dienden in 2013 als eersten een aanvraag in voor de Winklevoss Bitcoin Trust. In 2018 ontvingen de Winklevoss-broers een patent van het U.S. Patent and Trademark Office voor “exchange-traded products”. Ondanks deze inspanningen heeft de SEC tot op heden nog geen goedkeuring verleend voor hun ETF of andere aanvragen.

Hoe werkt een Bitcoin ETF?

Een Bitcoin ETF wordt beheerd door een bedrijf dat Bitcoin koopt en in het fonds vasthoudt. De prijs van de ETF is gekoppeld aan de waarde van Bitcoin. Het bedrijf laat de ETF noteren op een traditionele beurs, waardoor beleggers de ETF kunnen verhandelen zoals ze dat met elk ander aandeel zouden doen. Bitcoin ETF’s bieden tevens nieuwe handelsmogelijkheden, waaronder short-selling, waarmee beleggers op een daling van Bitcoin kunnen speculeren.

Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen een Bitcoin ETF’s en andere ETF’s. Ten eerste vertegenwoordigen sommige ETF’s, zoals diegene die de S&P 500 volgen, aandelen. Als aandeelhouder ontvang je een deel van de dividenden die bedrijven in de ETF uitkeren aan hun aandeelhouders. Bijvoorbeeld, als Tesla dividend uitkeert en je hebt aandelen in een ETF waarin Tesla is opgenomen, ontvang je een (kleiner) dividend. Aangezien Bitcoin gedecentraliseerd is, biedt een Bitcoin ETF geen dividenduitkeringen.

Ten tweede, net als bij andere ETF’s, moet je vergoedingen betalen aan het bedrijf dat de Bitcoin ETF aanbiedt. Echter, bij een Bitcoin ETF gaat een deel van deze kosten naar het dekken van de bewaar- en beheerkosten voor de aankoop en opslag van de Bitcoin die als basis dient voor de ETF.

Wat maakt een Bitcoin ETF zo bijzonder?

Naar verwachting zal een Bitcoin ETF in de Verenigde Staten een nieuw niveau van populariteit en acceptatie van Bitcoin-beleggingen met zich meebrengen. In 2020 en 2021 hebben grote beursgenoteerde bedrijven zoals Square en Tesla Bitcoin gekocht als investering voor hun balansen. Desondanks wordt de cryptocurrency nog steeds door veel conservatieve beleggers gezien als een risicovolle gok.

Als de SEC een Bitcoin ETF goedkeurt, zouden institutionele beleggers gemakkelijker kunnen speculeren op de prijs van Bitcoin. Dit zou Bitcoin functioneel maken op Wall Street, waar de Bitcoin ETF op dezelfde handelsplaatsen verhandeld zou worden als Tesla-aandelen, obligaties, goud, olie en andere traditionele activa.

Bovendien zou dit hoogstwaarschijnlijk een aanzienlijke impuls kunnen geven aan de prijs van Bitcoin.

Bitcoin nieuws

El Salvador behaalt winst op cumulatieve Bitcoin-investeringen
Goudprijs bereikt nieuw hoogtepunt terwijl Bitcoin $41.000 doorbreekt
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist voorspelt gigantische koersexplosie voor deze crypto
Deze 3 crypto’s kunnen in December flink gaan dalen
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december