Bitcoin

Waarom crasht de Bitcoin prijs vandaag?

De Bitcoin prijs is vandaag flink gecrasht, maar waar komt dat nou eigenlijk door? In dit artikel belichten we de redenen van de koersval.


De Bitcoin future gaps

De Bitcoin koers is vandaag in minder dan 24 uur tijd gedaald van $57.000 naar een dieptepunt van $52.550. Dat is een procentuele koersval van meer dan 9%.

Bitcoin koers crasht – Bron: Tradingview

Wat direct opvalt tijdens deze correctie is dat er een CME futures gap is gedicht tijdens de crash. Zo’n gap ontstaat wanneer de Bitcoin prijs omhoog of omlaag beweegt nadat de CME-beurs tijdens het weekend of op feestdagen is gesloten.

Aangezien de beurs dan gesloten is ontstaan er ‘gaps’ tussen de CME prijs en de prijzen op andere exchanges. Dat dit gebeurd is niet zo raar, maar wat opvallend is, is dat deze ‘gap’ bijna altijd opgevuld wordt voordat de Bitcoin-rally zich voortzet.

De laatste gap ontstond bijvoorbeeld toen Bitcoin prijs een hoogtepunt van boven de $58.000 noteerde in het weekend. Dit terwijl de Bitcoin-futuresmarkt van CME twee dagen eerder sloot. Als zodanig ontstond een gat rond het $55.504 prijsniveau. Dit gat is nu dus gevuld.


De Bitcoin markt was extreem overbelast

Bitcoin heeft vaker de neiging om in korte tijd scherp te corrigeren nadat een nieuwe week van start gaat. Hierdoor worden overbelaste longs weggevaagd en komt er wat meer evenwicht in de markt.

Voorafgaand aan de wekelijkse opening varieerde het financieringspercentage van de Bitcoin-futuresmarkt tussen 0,1% en 0,15%. Dit is 10 tot 15 keer hoger dan het standaard financieringspercentage van 0,01%.

Hoewel het financieringspercentage van Bitcoin relatief hoog is gebleven gedurende de bull-cyclus, geeft een financieringspercentage van 0,15% aan dat de markt ‘extreem overvol’ is. De combinatie van een hoog financieringspercentage voor Bitcoin-futures, de aanwezigheid van een CME-gap en grote investeerders die grote BTC stortingen op exchanges hebben gedaan heeft de koerscrash van vandaag aangewakkerd.


Grote stortingen op exchanges

Voorafgaand aan de koersval ontdekte CryptoQuant dat er grote BTC-stortingen werden gedaan richting de Gemini exchange. Wanneer whales BTC storten op exchanges, betekent dit meestal dat ze hun Bitcoins willen verkopen. Het lijkt er dus op dat sommige grote investeerders winst hebben gepakt op hun posities. Door deze grote verkooporders is de BTC koers in korte tijd sterk gedaald.

Ondanks dat de koers vandaag dus een tik heeft gekregen verwachten de meeste analisten dat de prijs zich zal herstellen. Dit soort correcties duren meestal niet heel erg lang in een bull markt.

Bitcoin nieuws

Tot hoever kan de Bitcoin koers dalen?
Coatue Management investeert $150 miljoen in Bitcoin-Miner Hut 8 Corp
Bitcoin-handelaren verliezen godsvermogen dankzij nieuwe crash
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Crypto markt kleurt donkerrood – Wat is er aan de hand?