Exchange

Waarschuwing Kraken in Engeland ingetrokken; bericht BitMEX blijft actief

In het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de financiële waakhond een officiële waarschuwing over Kraken ingetrokken. De exchange was op de vingers getikt voor het verwarren van de online oplichters. Een soortgelijke waarschuwing over de cryptocurrency exchange BitMEX blijft echter actief.


Waarschuwing Kraken

Op 3 maart 2020 werd door de ‘Financial Conduct Autority’ (ofwel FCA) in het land een waarschuwing gepubliceerd dat de cryptocurrency-exchange Kraken niet bevoegd was om binnen het VK actief te zijn. De waarschuwing was als volgt:

“Volgens ons levert dit bedrijf zonder toestemming financiële diensten of producten in het VK. Ontdek waarom je vooral voorzichtig moet zijn met dit ongeautoriseerde bedrijf en hoe jij jezelf tegen oplichters kunt beschermen.”


Waarschuwing ingetrokken

Enkele uren nadat deze waarschuwing was geplaatst, werd deze echter weer verwijdert, na een klacht van Kraken. Volgens een vertegenwoordiger van Kraken verwees deze kennisgeving naar de activiteiten van “oplichters voor investeringen”, die beweren onder het merk Kraken te opereren. In de waarschuwing waren naar verluidt twee Gmail-adressen geciteerd als officiële contacten voor Kraken. Dit probleem is inmiddels opgelost.


BitMEX niet geautoriseerd in VK

Naast Kraken een officiële waarschuwing heeft gehad, heeft de populaire cryptocurrency exchange BitMEX een soortgelijk bericht ontvangen.

Zo bevestigt de waarschuwing van BitMEX dat de exchange eerder gereguleerde activiteiten in het VK heeft uitgevoerd, maar nooit officieel toestemming heeft ontvangen om financiële producten in het land aan te bieden. Dit bericht is inmiddels al meer dan 48 uur online.

Deze waarschuwing komt naar verluidt nadat in oktober 2019 een verbod door de FCA is voorgesteld op cryptocurrency-derivaten; BitMEX biedt vergelijkbare producten aan. Er is nog niet bekend wat hier precies is gebeurd.