Regulatie

Wetgevers Amerika komen met nieuwe voorstellen voor crypto-regulatie

De democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een aantal nieuwe belastinginitiatieven voorgesteld dat mogelijk gevolgen kan hebben voor crypto-gebruikers.


Maas in de wet dichten

Een eerste voorstel is het verhogen van de langetermijnweerwaarden, van de huidige 20% naar 25%. Hiernaast wordt ook een toeslag van 3.8% op de netto-investeringsinkomsten besproken worden. Alhoewel dit volgens het officiële document voornamelijk de rijke investeerders treft, kan het Amerikaanse vermogenswinst- en dividendbelastingtarief hierdoor op 28,8% uitkomen.

Ook stelt het belastingplan voor om digitale activa toe te voegen aan de ‘wash sale’-regels. Deze regels verbieden beleggers om vermogenswinstaftrek te claimen op bepaalde activa die binnen 30 dagen na een verkoop zijn teruggekocht, ‘voorheen van toepassing op aandelen en andere effecten’.

De al bestaande belastingwetten onder de IRS beschouwen cryptocurrencies momenteel als eigendom in ‘wash sales’, die sommige crypto-gebruikers hebben kunnen gebruiken om vermogenswinsten te vermijden, terwijl het voorstel van Amerikaanse wetgevers deze maas in de wet zou dichten.


Stemmen op 27 september

Als het nieuwe plan goedgekeurd en ondertekend wordt, dan zou het plan vereisen dat crypto-gebruikers belastingen rapporteren volgens de nieuwe wash-sale-regels. Deze zouden dan ingaan op 31 december 2021, terwijl het vermogenswinstbelastingtarief van toepassing zou zijn op transacties die na 13 september zijn gedaan.

Het belastingplan van House Democrats volgt op de goedkeuring van een infrastructuurwet in de Senaat, waarin gesuggereerd wordt om strengere regels te implementeren voor bedrijven die omgaan met cryptocurrencies én om de rapportagevereisten voor brokers en exchanges uit te breiden. Veel Democratische en Republikeinse wetgevers hebben aangedrongen op wijziging van de tekst in het wetsvoorstel, met als doel om de rol van cryptocurrencies te verduidelijken.

Gepland staat dat aanstaande 27 september gestemd zal worden over dit voorstel. Het is hierdoor op dit moment nog onbekend of het voorstal daadwerkelijk aangenomen gaat worden.