Nieuws

Wilshire Phoenix dient tweede Bitcoin-ETF aanvraag in bij SEC

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een nieuw voorstel ontvangen voor een Bitcoin-Exchange Traded Fund (ETF). Het gaat om een voorstel van het investeringsbedrijf Wilshire Phoenix, die al eerder een aanvraag indienden. In het nieuwe voorstel zijn volgens het bedrijf ‘nieuwe omstandigheden’ meegenomen.


Bijgewerkte ETF-aanvraag

Volgens het officiële document dat op 15 oktober werd gepubliceerd hebben beleggingsfirma Wilshire Phoenix en exchange NYSE Arca een gewijzigde aanvraag voor een Bitcoin-ETF ingediend. In dit nieuwe voorstel worden volgens de twee bedrijven nieuwe omstandigheden overwogen.

Net als in het originele voorstel zal Coinbase Custody gaan fungeren als bewaarder van de Bitcoins van het fonds. In deze versie werd echter een verandering aangebracht met betrekking tot de controle van benodigde activa. In het nieuwe voorstel moeten Coinbase binnen vijf dagen na de maandelijkse herbalancering hebben gecontroleerd of er voldoende liquide middelen aanwezig zijn (als onderpand voor de investeringen).

Wilshire Phoenix attendeerde de SEC op de gang van zaken bij de goedkeuring voor ETF’s in goud. Destijds focuste de toezichthouder op spot- en futures-markten omdat die “een relevante impact hebben op hetgeen verhandeld wordt”, terwijl goud ook in andere segmenten van de markt wordt verkocht. De toezichthouder stelde destijds:

“Focus op de spotmarkt is passend omdat deze markt vaak wordt gebruikt als indicatie van de nettowaarde van het verhandelde product.”

Het document van Wilshire Phoenix en NYSE Arca stelt dat een soortgelijke benadering gebruikt moet worden voor Bitcoin-ETF’s. Wilshire vindt daarom dat het juist is om de CME CF’s “Bitcoin Reference Rate” (BRR) aan te houden als indicator van de waarde van hun Bitcoin-holdings. Volgens hen is uit onafhankelijk onderzoek gebleken dat de bovengenoemde BRR niet vatbaar is voor manipulatie.


Moeilijkheden voor Bitcoin-ETF’s

De nieuwe aanvraag van Wilshire werd op 4 oktober ingediend. Het gehele vorige document, dat in juni werd ingediend bij de SEC, wordt met deze geüpdatete versie teniet gedaan. Ook toen vroeg de SEC om publieke opinies over het voorstel. Slechts een handvol personen sprak zich uit over die aanvraag, zo valt te lezen op de SEC’s webpagina.

Op 24 september startte de SEC een procedure om te bepalen of zij de voorgestelde wijziging zal accepteren. Bij goedkeuring kunnen aandelen van Wilshire Phoenix’s Bitcoin- en Investeringsfonds verhandeld worden op de exchange van NYSE Arca.

Vorige maand nog werd keurde de commissie een ander voorstel voor een Bitcoin-ETF af. Deze aanvraag was voor de VanEck/SolidX ETF maar werd voortijdig ingetrokken door de investeerders. Een andere aanvraag (van Bitwise Management en het al genoemde NYSE Arca) werd eerder deze maand nog afgekeurd. Volgens de commissie voldeed deze aanvraag niet aan de eisen. Hierdoor is het nog steeds wachten op de eerste Bitcoin-ETF die officieel goedgekeurd wordt door de Amerikaanse SEC. Bitwise en NYSE Arca lieten overigens weten ook van plan te zijn om een aangepaste versie in te dienen.