XRP Fork onwaarschijnlijk. Ripple houdt boze investeerders

De dreiging van een XRP-fork doemt op voor Ripple. Het dumpen van XRP tokens zit investeerders dwars, maar hoe zit het nou precies?

 

“Stop Ripple Dumping”

De Twitter-gebruiker @Crypto_Bitlord heeft meer dan 100.000 volgers en heeft een aanval ingezet op Ripple. Hij verzamelt XRP-investeerders die teleurgesteld zijn over de prestaties van de munt. Hij roept deze investeerders op zodat ze zich af kunnen splitsen van de originele ledger. Waarom? Vanwege de vermeende XRP-dumping van Ripple.

Het plan van de XRP Fork komt voort uit een redelijk populaire Change.org-petitie ingediend door dezelfde Twitter-persoon met de titel “Stop Ripple Dumping”. De petitie heeft de afgelopen vier weken meer dan 3500 handtekeningen verzameld.

De opmerking van Crypto Bitlord aan Cointelegraph laat zien dat zijn plan grotendeels bangmakerij lijkt te zijn en nog geen concrete vorm aanneemt. Desondanks zijn er nog een hoop andere boze XRP-investeerders die zich naar de rechtbank wenden.


XRP dump: Niet noodzakelijk de belangrijkste factor achter de prestaties van de token, maar wel één die beleggers woedend heeft gemaakt

De situatie begon begin augustus te escaleren, toen Crypto Bitlord de Change.org-petitie schreef. “De enige logische verklaring is dat Ripple tokens dumpt. En dat zijn geen kleine hoeveelheden. Ze dumpen letterlijk miljarden tokens,” schreef hij. Hij zegt dat dit de reden is achter de matige prestaties van de XRP in 2019. De token heeft dit jaar meer dan 20% van zijn waarde verloren. Dat is vooral opvallend omdat 8 van de andere 10 grootste munten matige of – in het geval van Bitcoin (BTC) – grote winsten behaalden.

De kwartaalrapporten van Ripple bevestigen dat het bedrijf grote hoeveelheden XRP-tokens heeft verkocht. Dit deed ze om zowel haar activiteiten te financieren, als te investeren in verschillende bedrijven die de groei van het XRP-ecosysteem kunnen stimuleren.


55 Miljard XRP zit in Escrow accounts

Ripple bezit naar schatting ongeveer 60 miljard van de 100 miljard XRP die is gecreëerd (het volledige tokenaanbod). Op dit moment is er bijna 43 miljard XRP in omloop, omdat Ripple elke maand 1 miljard tokens heeft vrijgegeven van zijn escrow-service. Het bedrijf heeft naar verluidt in totaal 55 miljard XRP opgesloten in een reeks escrow-accounts die medio 2021 aflopen. “Het neemt in de loop van de tijd af, maar het huidige bedrag (vanaf 25 augustus 2019) is ongeveer 57,0 miljard,” vertelde een woordvoerder van Ripple aan Cointelegraph, eraan toevoegend: “Ongeveer 88% daarvan zit in tijdgebonden escrows.”

De vertegenwoordiger van het bedrijf heeft het escrow-systeem vervolgens in meer detail beschreven:

“In 2017 plaatste Ripple 55 miljard XRP in een cryptografisch beveiligd escrow-account om op elk willekeurig moment zekerheid te hebben over de XRP-levering. We gebruiken Escrow om 55 contracten van elk 1 miljard XRP te sluiten. Deze contracten komen iedere maand, van de maanden 0-54, op de eerste dag te vervallen. Naarmate elk contract afloopt, komt de XRP beschikbaar voor gebruik door Ripple. We storten dan wat ongebruikt is aan het einde van elke maand terug. Als bijvoorbeeld 500M XRP aan het einde van de eerste maand ongebruikt blijft, worden die 500M XRP in een nieuw escrow-account geplaatst dat in maand 55 vervalt. De XRP wordt vervolgens cryptografisch vergrendeld en is voor niemand toegankelijk totdat de escrow-accounts verlopen in 55 maanden. Hierdoor kunnen deze tokens niet op de markt worden verkocht en kan het aanbod niet vergroten.”


“Onze benadering van XRP-verkopen is niet veranderd

Het Q2-marktrapport, gepubliceerd in juli, toonde een kwartaal-tot-kwartaal stijging van de XRP-omzet met ongeveer 48%. Dit kwam doordat de startup in die periode voor meer dan $ 251 miljoen aan XRP verkocht, vergeleken met ongeveer $ 169,42 miljoen in het eerste kwartaal van 2019. “We verwachten dat onze programmatische omzet dit kwartaal met meer dan 80% zal dalen,” vertelde de woordvoerder van Ripple aan Cointelegraph, en verklaarde:

“Onze benadering van XRP-verkopen is niet veranderd sinds de laatste communicatie die we in het Q2-rapport hebben vrijgegeven. We verkopen XRP als een percentage van het totale volume, met als doel het minimaliseren van de marktimpact. Toen de industrie de gerapporteerde volumes van exchanges bekeek en zag dat er heel veel XRP op de markt kwam, werd Ripple in twijfel getrokken. We werden ervan beschuldigd dat er verkeerde volumes worden gedumpt, maar willen nu laten zien hoeveel tokens we steeds uit de escrow vrij geven. Met de nadruk op het feit dat wij zelf ook niet bij de XRP kunnen die in de escrow-accounts zitten. We hebben publiekelijk medegeeld dat we de bron voor volumebenchmarking hebben veranderd in een geloofwaardiger, betrouwbaardere en conservatievere bron. “

Hoewel Ripple in haar kwartaal rapport benadrukte dat het besloot de programmatische verkoop tijdelijk te onderbreken en limieten te stellen aan institutionele verkoop heeft dat nog niet geholpen. De algemene situatie rond het token hebben beleggers zoals Crypto Bitlord er blijkbaar toe aangezet om campagne te voeren tegen het bedrijf. Daarbij hebben 2 recente gebeurtenissen extra olie op het vuur gegooid. Allereerst werd de laatste 1 miljard XRP injectie, vergist voor nog een dump gedaan door Ripple. Dit zelfde geldt voor enkele andere Ripple-gerelateerde transacties gemeld door live cryptocurrency-transactie-tracker Whale Alert.


Ripple: Het zou als bedrijf geen zin hebben om de markt te overstromen. ”

De vertegenwoordiger van Ripple vertelde dat 800 miljoen XRP werd verplaatst van een oude escrow naar nieuwe escrow-contracten – wat betekent dat het ongebruikte geld werd teruggezet in de ‘wachtrij’ en niet in de markt. Daarnaast maakte hij nog een opmerking over de transacties gemarkeerd door Whale Alert:

“Ripple is een rentmeester van XRP en een zeer geïnteresseerde partij in het succes ervan. Om deze reden zijn we afhankelijk van de XRP-gemeenschap en gericht op het ondersteunen van een gezond XRP-ecosysteem. Het zou als bedrijf geen zin hebben om de XRP Ledger pijn te doen door de markt te overstromen. ”

Niet alleen Crypto Bitlord heeft een actie ingezet tegen Ripple. Ook Peter Brandt, een Amerikaanse handelaar met een grote aanhang, beschuldigde Ripple van prijsmanipulatie in een reeks van tweets.

“Zal Ripple de markt kunnen manipuleren om $ XRP boven .2400 te houden? Een ernstige daling op dit niveau lijkt een logisch vooruitzicht,’ schreef hij. Brandt legde vervolgens zijn taalgebruik uit in de volgende tweet:

“Ik gebruikte het woord ‘manipuleren’, omdat het precies is wat Ripple sinds de introductie van XRP doet.”

Verder voegde hij eraan toe:

“Het grafiekpatroon heeft gedurende vele, vele maanden ‘toevallig’ precies de distributie van XRP door Ripple aangetoond – het heeft de prijs gemanipuleerd om ondersteuning te behouden. Maar als de ondersteuning het begeeft, zal de Ripple koers gigantisch crashen.”


“Hoe verleidelijk het ook is, het is moeilijk om de huidige matige prestaties van XRP toe te schrijven aan één enkele factor,”

Uiteindelijk nam Ripple CEO Brad Garlinghouse contact op met Twitter om te reageren op wat hij beschreef als angst, onzekerheid en twijfel – oftewel de FUD – rondom Ripple en XRP, gepropageerd door ‘dubieuze bronnen’. Hij schreef:

“De XRP-verkoop gaat over het helpen uitbreiden van XRP’s hulpprogramma’s, het opbouwen van RippleNet & het ondersteunen van andere activiteiten. De realiteit is dat we onze omzet hebben verlaagd met volume Q / Q en sindsdien is de inflatie van het circulerende aanbod van XRP lager dan die van BTC en ETH. ”

Opmerkelijk is dat verschillende experts de slechte prestaties van XRP niet alleen toeschrijven aan de eerder genoemde dumps. “Hoe verleidelijk het ook is, het is moeilijk om de huidige matige prestaties van XRP toe te schrijven aan een enkele factor,” vertelde Juan M. Villaverde, de belangrijkste crypto-analist bij Weiss Ratings. Er zijn andere factoren rondom XRP om rekening mee te houden, namelijk het veelbesproken Libra-project:

“We vermoeden dat een andere reden ervoor zorgt dat XRP-token niet voor het beoogde doel door instellingen wordt gebruikt. Door deze realiteit beginnen XRP-houders zich zorgen te maken. De hyperond Facebook’s Libra lancering kan ook een slechte ontwikkeling voor Ripple zijn geweest. Velen geloven inderdaad dat Libra een beter middel zou kunnen zijn om een ​​aantal van dezelfde doelen te bereiken die Ripple voor XRP voor ogen heeft. ”


‘Slechte prestaties van XRP komen door gedrag altcoin markt’

John Todaro is directeur onderzoek bij TradeBlock. Hij vertelt dat de prestaties van XRP in lijn zijn met de algemene neerwaartse trend die altcoins momenteel ervaren. Hieraan zit wel een kanttekening, want de gerapporteerde grote XRP-verkopen hebben de situatie inderdaad slechter gemaakt voor de token:

“De belangrijkste reden voor de slechte prestaties van XRP in het eerste halfjaar van 2019 is gewoon het gedrag van de altcoin markt. Hoewel digitale valuta’s aan het begin van de bitcoin bull run 2019 in grote lijnen samen gingen met bitcoin, zijn ze sindsdien ontwricht. Bitcoin heeft haar koers flink zien stijgen, terwijl grote alts zijn gedaald. De mindere prestatie van XRP ten opzichte van bitcoin is in lijn met andere belangrijke alt-munten. Dat gezegd hebbende, hebben de voortdurende grote verkopen van Ripple elk positief prijsmomentum van XRP geblokkeerd. Hierdoor heeft XRP een verkoopdruk waar veel andere digitale valuta’s niet mee te kampen hebben. “


Potentiële fork: Een serieus plan of bangmakerij?

Op 26 augustus ging Crypto Bitlord in zijn anti-Ripple protest nog een stap verder. Hij onthulde dat hij een XRP-hardfork overweegt:

“Ik denk erover om $ XRP te forken, dus we hoeven niet met de oprichters te dealen die XRP tokens blijven dumpen. Dit zal een inspanning van de gemeenschap zijn. Retweet als je meedoet.”

Op 6 september bevestigde hij het plan enigszins door een opmerking bij zijn oorspronkelijke voorstel te tweeten: “Het lijkt erop dat we dit gaan doen.” Op verzoek van Cointelegraph verduidelijkte Crypto Bitlord zijn strategie voor Ripple One (de nieuwe naam, mocht het zo ver komen). Hij zei: “We zijn niet echt aan het forken, meer beginnen vanaf nul. Hij zei het volgende:

“Van wat ik op Twitter heb gelezen, kun je niet echt forken. We kunnen helemaal opnieuw beginnen en een paar dingen aanpassen, maar een fork maken is erg makkelijk. Uit wat ik in mijn feed heb gelezen, moeten we in feite de github klonen en enkele eenvoudige wijzigingen aanbrengen. Ik ben er vrij zeker van dat er zelfs een YouTube-zelfstudie is over hoe dit te doen.”

Bitlord zegt verder dat zijn opmerkingen voornamelijk ‘voor de grap maakt’.


Elk open, grootboek kan worden gesplitst

Eyal Shani, een blockchain-onderzoeker bij adviesbureau Aykesubir, vertelde Cointelegraph dat XRP gesplitst kan worden:

“Je kunt gewoon hun broncode nemen en je eigen keten starten, het enige probleem is of je de Ripple-validators kunt overtuigen om naar je keten over te stappen.”

“Elk open, grootboek kan worden gesplitst,” bevestigde een vertegenwoordiger van Ripple. “Ripple heeft geen manier om te bepalen welke software diegenen die ervoor kiezen om de XRP Ledger op hun computers te implementeren gebruiken. Alle regels van de XRP Ledger worden door deze gekozen software afgedwongen.”


Het succes van een potentiële XRP-fork is echter onwaarschijnlijk

Het succes van een potentiële XRP-fork is echter onwaarschijnlijk, zelfs als Crypto Bitlord serieus is: “Het moeilijkste deel van een fork is om de stabiliteit te waarborgen door er een groeiende community omheen te hebben,” vertelde Shani. Het proces zou onder meer inhouden dat denieuwe token door belangrijke exchanges wordt aangeboden.

Villaverde vertelde dat, in het geval dat de XRP-leger*achter het initiatief staat, het nog steeds zeer onwaarschijnlijk is om te slagen:

*de onofficiële term die wordt gebruikt om de XRP-tokenhouders te beschrijven die op Twitter actief zijn.

“Feit is dat deze mensen niet genoeg koopkracht hebben om de marktprijs van de huidige XRP-token te ondersteunen. Verder is er geen reden om aan te nemen dat ze het beter zouden doen door simpelweg het XRP-grootboek te forken.”


Hoe dan ook, Ripple zal in de rechtszaal met boze beleggers te maken krijgen

Ondertussen zou Ripple grote problemen kunnen hebben, omdat het bedrijf nog steeds bezig is met het afweren van een reeks rechtszaken van XRP-investeerders. De eerste klacht werd in mei 2018 ingediend door advocatenkantoor Taylor-Copeland. Zij deden dit namens hun klant, investeerder Ryan Coffey. Ryan Coffey startte een rechtszaak tegen Ripple Labs, haar dochteronderneming XRP II en Garlinghouse zelf. Volgens de klacht van Coffey is Ripple’s verkoop van XRP een schending van de Amerikaanse effectenwetgeving. Hij zegt dit op basis van het feit dat “het token alle traditionele kenmerken van een effect heeft”.

Destijds vertelde Ripple-woordvoerder, genaamd Tom Channick zijn mening over deze zaak. Tom zei dat XRP volgens Ripple niet onder de bescherming Amerikaanse wetgeving valt. Hij gaf echter toe dat de uiteindelijke beslissing zou moeten worden genomen door de Securities and Exchange Commission (SEC).

De rechtszaak van Coffey werd vervolgens gecombineerd met drie vergelijkbare klachten tegen Ripple. Hierdoor werd het verplaatst naar de federale rechtbank. Op 5 augustus werd een gewijzigde klacht ingediend met nieuwe argumenten tegen Ripple. Het bedrijf heeft tot 19 september om de aantijgingen officieel aan te pakken. Garlinghouse heeft eerder naar de rechtszaak verwezen in een reeks tweets terwijl hij op ‘FUD’ reageerde. Hij zei toen dat “SEC-richtlijnen niet zijn uitgegeven door de Commissie en geen wet, regel of regulering zijn.” Verder merkte hij op dat het Verenigd Koninkrijk en andere rechtsgebieden tegen het ontwikkelen van een effectenclassificatie voor het token zijn.

 

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken