ripple, xrp, donker
Ripple

XRP is geen security – Zegt ex CFTC-voorzitter, die betaald wordt door Ripple

Chris Giancarlo, die als CFTC-voorzitter besloot dat zowel Bitcoin als Ethereum geen securities waren, heeft hetzelfde gezegd over Ripple’s XRP. Hoeveel waarde we kunnen hechten aan zijn uitspraak is echter de vraag. Hij wordt namelijk betaald om Ripple te adviseren.


XRP geen security

De voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), genaamd Chris Giancarlo, publiceerde op 17 juni een advies met het argument dat XRP niet voldoet aan de criteria om volgens de Howey-test als een security te worden beschouwd.

Giancarlo verliet de CFTC in april 2019 en hij is niet langer verantwoordelijk voor het nemen van dergelijke beslissingen. Wat zijn uitspraak nog meer in twijfel trekt is dat hij nu betaald wordt door Ripple.


De reden dat Ripple geen security is

Het rapport van Giancarlo past de drieledige benadering van de Howey-test toe op XRP om deze te beoordelen. Om als security te worden aangemerkt, moet een token een investering vertegenwoordigen “in (1) een gemeenschappelijke onderneming, met (2) een winstverwachting, (3) uitsluitend door de inspanningen van de promotor of een derde partij.”

Hij concludeert dat XRP aan geen enkele van de drie criteria voldoet. Deze conclusie trekt hij voordat hij langdurige zorgen over Ripple’s XRP-voorraad en het niveau van decentralisatie van het netwerk weerlegt.


Probeer vandaag nog crypto te verhandelen en mis nooit een kans om winst te maken! – Ga naar Stormgain.


Niet onpartijdig

Toch is de kans groot dat we niet de meest objectieve mening over deze kwestie. Helemaal onderaan het rapport staat in een voetnoot dat Willkie Farr & Gallagher, voor wie Giancarlo werkt als raadgever, ook Ripple adviseert over bepaalde zaken. Ripple leverde bovendien “feitelijke informatie” dat mee is genomen tijdens het schrijven van het rapport.

Dit wil niet zeggen dat de argumenten van Giancarlo ongeldig zijn, hoewel een aantal van de argumenten wel zeer twijfelachtig zijn. Het is simpelweg moeilijk om het rapport als volledig onpartijdig te accepteren.

En als we er niet op kunnen vertrouwen dat het onpartijdig is, maakt het niet echt uit wie of wat het heeft geschreven. Dan kunnen we er gewoon niet al te veel waarde aan hechten.

De uiteindelijke beslissing of XRP al dan niet een security is, zal waarschijnlijk grote positieve of negatieve gevolgen hebben voor een hele boel belanghebbenden en investeerders.