Bitcoin Nieuws

Zal de prijs van Bitcoin stijgen nadat Bitcoin opties verlopen?

Een groot aantal Bitcoin-futurescontracten loopt vandaag af. Gaat dit een significante impact hebben op de markt?

Bitcoin opties verlopen

Deze week staan er belangrijke veranderingen op het programma in de wereld van Bitcoin-opties. Er zullen namelijk 29.000 optiecontracten verlopen. Deze contracten hebben een gezamenlijke waarde van $780 miljoen.

Binnen de handelswereld let men speciaal op een bepaald niveau, het zogenaamde ‘pijnpunt’, dat voor deze reeks contracten op $27.500 ligt. Dit is het prijsniveau waarbij de meeste geldwaarde verloren gaat wanneer de opties verlopen. Als de Bitcoin prijs op dit niveau komt, betekent dat het grootste aantal optiecontracten waardeloos wordt, een scenario dat bekend staat als ‘uit het geld’ zijn. In feite zullen de houders van deze contracten het meest financieel verlies lijden wanneer dit niveau wordt bereikt.

Het volgen van het ‘pijnpunt’ is cruciaal voor handelaren, omdat dit mogelijk de richting aangeeft waarin de markt zich zou kunnen bewegen om het maximale aantal verlopen optiecontracten waardeloos te maken.

Wat zijn Bitcoin-opties?

Bitcoin-opties zijn speciale contracten die handelaren de kans geven om geld te verdienen aan de Bitcoin prijs zonder zelf Bitcoins te hoeven bezitten. Deze opties, die ook wel derivaten worden genoemd, maken het mogelijk om een Bitcoin-contract te kopen of te verkopen tegen een bepaalde prijs (de zogenaamde ‘strike price’) op een specifieke vervaldatum. Dit soort contracten biedt meer flexibiliteit dan bijvoorbeeld futures, omdat deze geen vaste vervaldatum hebben.

Maximaal pijnpunt

Er is een belangrijk begrip in de wereld van optiehandel dat ‘maximaal pijnpunt’ wordt genoemd. Dit is de prijs waarop de meeste openstaande contracten verlies zullen maken bij het verlopen van het contract. Voor deze groep Bitcoin-opties is dat $27.500.

Put/call-ratio

In deze context is ook de put/call-ratio een belangrijk gegeven. Deze waarde wordt bepaald door het aantal verhandelde shortcontracten (puts) te delen door het aantal longcontracten (calls). Voor deze groep Bitcoin-opties is deze waarde 0,81. Een getal onder de 1 wordt gezien als een goed teken, omdat dit betekent dat er meer handelaren zijn die verwachten dat de prijs zal stijgen (long) dan dat deze zal dalen (short).

Ook Ethereum-opties verlopen

Op het moment zijn er 308.044 Bitcoin-optiecontracten die nog niet zijn uitgevoerd. Dit is het totaal van de contracten die nog open staan en moeten worden afgehandeld.

Daarnaast zijn er ongeveer 169.000 Ethereum-opties die binnenkort verlopen. Deze contracten hebben een totale waarde van $310 miljoen en het kritieke prijsniveau, of ‘pijnpunt’, voor deze contracten is $1.800. De verhouding tussen short- en longcontracten (de put/call-ratio) voor deze Ethereum-opties is 0,96, wat minder sterk wijst op een stijging van de prijs dan bij de Bitcoin-opties.

GreeksLive, een financieel analysebedrijf, heeft een inschatting gegeven van de situatie. Volgens hen zijn de posities in het algemeen vrij stabiel gebleven, maar ze zien wel dat er steeds meer shortposities worden ingenomen. Dit betekent dat handelaren die verwachten dat de prijs gaat dalen, of ‘bearish’ handelaren, steeds actiever worden. Deze verandering komt na een periode waarin de prijzen nauwelijks bewogen.

Conclusie

Gezien deze ontwikkelingen blijft het interessant om de cryptomarkt in de gaten te houden. Terwijl handelaren anticiperen op de afloop van de optiecontracten, zullen de bewegingen in de markt blijven zorgen voor spannende tijden voor zowel Bitcoin als Ethereum. Daarnaast zal het interessant zijn om te zien hoe de verhoogde activiteit van bearish traders de prijzen zal beïnvloeden. Ondanks de recente daling blijft Bitcoin een belangrijke speler in de digitale economie. Het blijft een tijd van onzekerheid en kansen, en zoals altijd is het cruciaal voor investeerders om op de hoogte te blijven en zorgvuldige beslissingen te nemen.

Bitcoin nieuws

Bitcoin kan dit jaar met 150 procent stijgen
Is dit een goed moment om Bitcoin te kopen?
Ethereum & Bitcoin tokens op beurzen nadert laagste punt in 5 jaar
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple advocaat trekt zich terug uit rechtszaak: Wat betekent dit?
Kan Shiba Inu ooit 1 cent waard worden? Analyse door Google’s AI
Waarom Bitcoin, Ethereum en Litecoin vandaag forse dalingen ervaren