XRP, Ripple
Ripple

Zal juridische overwinning van Ripple de XRP koers laten ontploffen?

Zowel de XRP koers en het handelsvolume zijn in de afgelopen weken flink gestegen en dat heeft veel optimisme bij beleggers aangewakkerd.

Het 24-uurs handelsvolume van XRP bereikte op 23 september een jaarlijks hoogtepunt van 7,80 miljard dollar. Deze hoeveelheid is sinds september 2021 niet meer gezien. Ook de prijs van de Ripple token bereikte op dat moment zijn hoogste punt in 4 maanden tijd van 0,552 dollar.

Het grootste deel van de koersstijging kan worden toegeschreven aan de rechtszaak die een einde lijkt te naderen. De zaak tussen Ripple en de SEC loopt al sinds december 2020 en dat er nu bijna een einde aan komt is een opluchting voor veel investeerders. Zeker nu het er juridisch allemaal steeds beter uit begint te zien voor Ripple. Er zijn echter nog een aantal andere factoren die een positief effect hebben gehad op de Ripple koers.

Ripple wordt steeds meer gebruikt

Ripple speelt in op de behoefte aan snelle en goedkope intercontinentale transacties en dan vooral in opkomende economieën. Landen in Latijns-Amerika en Azië gebruiken massaal de blockchain technologie en ook het Ripple netwerk om hun geld te versturen. Het aantal grote bedrijven dat het RippleNet gebruikt is dan ook razendsnel gegroeid.

Daarbij komt ook nog eens dat centrale banken over de hele wereld onderzoek doen naar CBDC’s (digitale munten uitgegeven door de centrale bank) en laat Ripple hier nou net in voorop lopen. Volgens verschillende analisten is de kans dan ook vrij groot dat een aantal landen gebruik zullen maken van de infrastructuur van Ripple. Dit alles is geweldig nieuws voor het bedrijf.

Het algemene idee is dat de adoptie van het RippleNet door financiële instellingen alleen maar zal toenemen. Het zal leiden tot meer erkenning van het platform en zijn XRP token. Dit zou de prijs van de munt dan ook kunnen opdrijven.

Rechtszaak van de SEC en de gevolgen ervan

Ondanks al dit goede nieuws is de belangrijkste factor die de XRP prijs beïnvloed nog altijd de lopende rechtszaak van de SEC tegen Ripple Labs.

Op 22 december 2020 diende de Amerikaanse Securities and Exchange Commission een rechtszaak in tegen Ripple Labs. De SEC beweerde dat Ripple 1,3 miljard dollar had opgehaald door de verkoop van ‘ongeregistreerde effecten’. Daarnaast diende de SEC ook een aanklacht in tegen de topmannen van Ripple, Christian Larsen (medeoprichter) en Brad Garlinghouse (CEO). Het argument was dat zij persoonlijke winsten hadden gemaakt van 600 miljoen. De SEC voerde aan dat XRP als een effect zou moet worden beschouwd en als zodanig onder hun bevoegdheid moet vallen. Ripple Labs is het hier niet mee eens.

Of dat wel echt zo is zou de rechter nu moeten beslissen. Een uitspraak ten gunste van de SEC zal een nogal onaangenaam juridisch precedent scheppen voor de bredere cryptomarkt. Daarom wordt deze zaak nauwlettend gevolgd door de belanghebbenden in de sector.

Het is duidelijk dat de ontwikkelingen in de rechtszaak een directe impact heeft op de prijs van XRP. Na het nieuws over de rechtszaak in 2020 verloor XRP een groot deel van zijn waarde. Veel analisten verwachten dat als Ripple de rechtszaak wint de prijs enorm zal stijgen.

Wat zou de uitslag betekenen voor de prijs van de XRP token?

In een interview zei de CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, dat een verlies eigenlijk niet heel veel zou betekenen voor de XRP prijs. Volgens hem zal er namelijk niks veranderen dan de huidige situatie nu is. Amerikaanse beurzen hebben namelijk de XRP token uit voorzorg van hun platform gehaald en bij een verlies zou de situatie in Amerika dus gewoon hetzelfde blijven.

Als Ripple de zaak verliest, verandert er dan iets? Het blijft dan eigenlijk zoals het nu is.

– Garlinghouse

Garlinghouse verwacht echter dat Ripple de rechtszaak zou winnen en dat zou wel een ongekende koersstijging kunnen veroorzaken. Amerikaanse beurzen zullen de token dan weer gaan verkopen en daarbij komt dat Ripple Labs dan het enige crypto bedrijf is met juridische zekerheid. Dat zou ongekend bullish zijn, zo vertellen analisten.

Ripple nieuws

4 redenen waarom de Ripple (XRP) koers binnenkort zal stijgen
Ripple CLO: Dit zijn belangrijke deadlines in de SEC vs. Ripple rechtszaak
Crypto-analist voorspelt: Ripple (XRP) mogelijk naar $5,85
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins