Blockchain,, Trending

Zijn gedecentraliseerde op de blockchain gebaseerde VPN’S de toekomst van privécommunicatie?

Op het internet zijn er grofweg drie partijen die de privacy en anonimiteitsoorlog op het internet uitvechten, overheidsinstellingen, cybercriminelen en de dagelijkse internetgebruikers. Steeds meer internetgebruikers maken zich zorgen over hun online privacy.


Ontwikkeling gaande

Steeds meer mensen worden zich bewust van hun online privacy en willen deze graag beschermen. Om deze reden is er een ontwikkeling gaande naar een meer open en veiliger internet. Een goede manier om jezelf online te beschermen is door gebruik te maken van Virtual Private Networks, ofwel een VPN. Nu willen steeds meer mensen hun veiligheid nog beter beschermen.


Wat doet een VPN?

Een VPN is in feite een veilige verbinding tussen jouw computer en het internet. Een VPN zorgt ervoor dat jouw IP-adres wordt beschermd door jou een ander IP-adres te geven. Hierdoor kun je ervoor kiezen om het te laten lijken dat jij vanuit een geografisch andere plaats op het internet surft. Deze methode wordt ook veel gebruikt door gebruikers van diverse streamingdiensten om op deze manier de geografisch geblokkeerde content toch te kunnen bekijken.

Met een VPN zorg je er dus voor dat niemand jouw echte IP-adres kan zien, wat jouw veiligheid en online privacy vergroot.


Traditionele VPN-servers

Normaliter worden VPN-servers gehost door een specifiek, gedecentraliseerd, bedrijf. Deze VPN-servers worden beheerd en gecontroleerd door vaak commerciële ondernemingen die serverruimte verkopen. Doordat deze bedrijven jaarlijks abonneegegevens openbaar maken, is de kans groot dat jouw bedrijfsgegevens worden opgeslagen en ergens worden bewaard. Niet erg privacy-vriendelijk. Ook vergroot dit de kans op verlies van belangrijke data bij cyber-aanvallen.


Gedecentraliseerde VPN-servers

Hier komen gedecentraliseerde VPN-servers kijken. Deze VPN-servers zijn gebaseerd op de blockchain-technologie en zijn hiermee niet afhankelijk van slechts een centraal controlepunt. Hierdoor komt er geen bedrijf die de verstuurde en ontvangen data kan controleren. Doordat niemand dit nu kan inzien, wordt het systeem direct eerlijker en veiliger gemaakt.


Hoe werkt een gedecentraliseerde VPN-server?

Een gedecentraliseerde VPN-server werkt eigenlijk erg eenvoudig. Dit type VPN-servers combineren het verkeer van veel computers en communiceert hiertussen door middel van een peer-to-peer (P2P) systeem. P2P-systemen kennen geen vaste, centrale werkstations of servers, maar heeft meerdere gelijkwaardige computersystemen die functioneren als server en als werkstation. Hierdoor kunnen systemen met elkaar communiceren zonder dat hier een centrale server bij komt kijken.

Als hier de blockchain-technologie aan wordt gekoppeld, kunnen knooppunten worden ingesteld om beslissingen te nemen die van invloed zijn op de resultaten van de VPN. Dit brengt extra veiligheid met zich mee.


Waarom kan dit de toekomst van VPN-servers zijn?

Simpelweg betekent een, zoals eerder benoemd, VPN-peer-to-peer systeem veel veiligheid met zich mee. Zo kunnen dit type systemen vrijwel niet worden gehackt. Dit komt omdat hierdoor zoveel knooppunten in één keer moeten worden gehackt, dat dit in de praktijk eigenlijk niet voorkomt.

Hierdoor wordt de anonimiteit en privacy mensen online nog beter beschermd. Zal dit de toekomst zijn van alle VPN-servers?