Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Zuid-Afrikaanse autoriteiten willen crypto-oplichting tegen gaan met regulering

In Zuid-Afrika komen cryptocurrency gerelateerde oplichtingen helaas regelmatig voor. Om dit tegen te gaan, willen de Zuid-Afrikaanse toezichthouders meer controle krijgen op de crypto-handel. Het land heeft recentelijk naar verwachting het grootste Ponzi-plan tot dusver in het land zien omvallen, wat voor de nodige problemen gezorgd heeft.


Handelsbedrijf heeft investeerders misleid

Mirror Trading International is een zelfbenoemde Bitcoin-handelsonderneming die in Zuid-Afrika actief was, maar inmiddels in liquidatie geplaatst is. Dit is gebeurt vanwege het feit dat de investeerders hun geld probeerden op te nemen, maar dit niet van het bedrijf kregen. Volgens eigen cijfers zou het bedrijf ruim 260.000 klanten hebben met een lidmaatschap en zouden ze een gerapporteerde 23.000 Bitcoin hebben verwerkt.

Nadat er een uitgebreid onderzoek had plaatsgevonden, bleek echter dat het bedrijf helemaal geen boekhoudkundige gegevens bij heeft gehouden. Ook zou het bedrijf geen gegevens over hun klanten hebben in bijvoorbeeld een gebruikersdatabase. Hierdoor kan het bedrijf onmogelijk de claims die zij hebben gemaakt daadwerkelijk onderbouwen. Hierdoor zijn hun investeerders misleid. De CEO van het bedrijf, Johann Steynberg, zou naar verluidt naar Brazilië gevlucht zijn.

Juridisch gezien zou het bedrijf nog niet officieel bestempeld zijn als Ponzi-regeling, maar verwacht wordt dat dit slechts een kwestie van tijd is tot dit veranderd. Het bedrijf heeft hiernaast naar verluidt ook geen vergunning bemachtigd, waardoor het nog meer problemen voorgeschoteld krijgt. In het geval dat het bedrijf officieel gezien wordt als Ponzi-regeling, wordt verwacht dat meerdere mensen de gevangenis in moeten. Het is echter op dit moment nog niet bekend wanneer dat precies zal gebeuren.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Handel gaan reguleren

Hiernaast zijn de Zuid-Afrikaanse autoriteiten momenteel bezig met de ontwikkeling van een cryptocurrency-regulatie, waarmee de handel in digitale activa’s gereguleerd kunnen worden. Wanneer zo’n regulatie officieel in werking gesteld wordt, wordt de kans op nieuwe crypto-gerelateerde oplichtingen verkleind. Alhoewel bevestigd is dat zij hiermee op dit moment bezig zijn, is nog onduidelijk wanneer de nieuwe regels voor de bedrijven in die regio in zullen gaan.

Er zijn echter ook mensen die profiteren van dergelijke Ponzi’s. Zo zou een man in Zuid-Afrika een “professionele Ponzi-investeerder” zijn. Dit wordt je wanneer je instapt en snel daarna weer uitstapt. Door dit snel te doen, is de kans groter dat je je investering nog terug krijgt, inclusief de rente die vaak beloofd wordt. Hierdoor loop je echter wel een groot risico om je hele investeringsbedrag te verliezen, waarmee het niet perse een goede strategie is.

Momenteel loopt het onderzoek naar de crypto-handelsonderneming nog op vol tempo. Het bedrijf beloofde iedere gebruiker 10% winst per maand, waardoor de Zuid-Afrikaanse toezichthouders het bedrijf al langer op het spoor zijn. Dit is namelijk een enorm hoog rendement wat beloofd wordt en waarbij vaker gezien wordt dat het niet te halen is op de lange termijn. Het is een veelgebruikte strategie voor Ponzi-regelingen, omdat 10% per maand een aanzienlijk rendement is voor veel investeerders. Momenteel wordt echter nog onderzocht hoeveel geld daadwerkelijk geboeid is aan deze oplichting. Tot dusver is nog niet al het geld van het bedrijf getraceerd. Verwacht wordt dat in maart dit jaar het bedrijf een uitgebreid bevel tot liquidatie zal ontvangen van de rechter. Tot die tijd moet het bedrijf zijn activiteiten al stil leggen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten