Cryptocurrency

Cryptocurrency

Zweden onderzoekt overstap op digitale valuta

De regering van Zweden is begonnen met het onderzoeken van de haalbaarheid om in het land over te stappen naar een digitale valuta. Hiermee zet de Zweedse regering de eerste stappen naar een nieuwe, meer digitale en geldloos tijdperk.


Onderzoek medio 2022 afgerond

Verwacht wordt dat het onderzoek medio 2022 voltooid zal zijn. Hierna zullen de resultaten hiervan gepresenteerd worden en zal officieel een beslissing genomen worden. Naar verluidt zal de voormalig voorzitter van de financiële commissie van de Riksbank, de centrale bank van Zweden, het onderzoek nu gaan leiden.

Hiermee is Zweden één van de eerste landen die de invoering van een digitale valuta op dit moment al serieus overweegt. Het zou hierbij dan naar verluidt gaan over een digitale versie van de kroon, die in het land naast de euro wordt gebruikt als munteenheid.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Uitgifte e-kroon nog niet helemaal zeker

Of de digitale versie van de kroon, ofwel de e-kroon, zal worden uitgegeven is op dit moment echter nog niet helemaal zeker. De beslissing of dit zal worden uitgegeven, zal echter in het land op politiek niveau moeten worden besproken.

Een van de belangrijke onderwerpen omtrent de uitgifte van de e-kroon is veiligheid. Ook een gedigitaliseerde betaalmarkt moet veilig functioneren en voor iedereen beschikbaar zijn.

Het is hierbij enorm belangrijk om te kijken naar welke technologieën gebruikt kunnen worden, om alles zo volledig mogelijk in beeld te brengen. De blockchain-technologie staat echter bekend om zijn veiligheid en dit zal hierdoor naar verwachting geen problemen opleveren.


Weinig contant geld in Zweden

Dat Zweden dit nu onderzoekt is niet geheel onverwacht. Onlangs is een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Zweedse regering, waarin gekeken werd naar het gebruik van contant geld in het land. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat in Zweden minder dan 10% van alle betalingen met contant geld gedaan worden. Ruim 90% van de betalingen in het land worden dan ook al op een vorm van een gedigitaliseerd platform uitgevoerd, zoals die van de gereguleerde banken in het land. Hierdoor is Zweden één van de meest geldloze samenlevingen ter wereld en is het ook niet geheel lastig om de mogelijkheid en het nut van een digitale valuta voor het land in te denken.

Dit laatste is op dit moment echter nog niet zeker en hiermee is het nog niet bevestigd dat een dergelijke digitale valuta daadwerkelijk in Zweden gelanceerd zal gaan worden. De kansen hierop lijken zich echter wel aanzienlijk te vergroten.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten