Blockchain Nieuws

Blockchain Nieuws

10% van beginnende startups werkt met blockchain-technologie

De blockchain-industrie ziet een aanzienlijke toestroom van kapitaal afkomstig van zakelijke geldschieters. Veel durfkapitaalinvesteerders investeren dan ook in de opkomende technologie. Dit laat zich ook zien in het aantal blockchain-gerelateerde van beginnende startups.


Opkomende technologie

Uit nieuwe data afkomstig van het ‘Global Startup Ecosystem Report 2021’ (ofwel GSER) blijkt dat op blockchain gebaseerde bedrijven inmiddels goed zijn voor 10% van de startups wereldwijd. Dit bevestigt de trend waarbij de nog opkomende technologie een snelgroeiende subsector geworden is, in termen van financiering in een vroeg stadium.

In het rapport wordt onderscheid gemaakt bij startups, in groeiende, volwassen en krimpende subsectoren. Dat de blockchain-technologie onder de eerste groep hoort is niet zo opmerkelijk. De opkomende technologie genereerd momenteel een gemiddeld groeipercentage van 107%. De technologie is voornamelijk populair bij landbouwtechnologie en nieuwe voeding, geavanceerde productie en robotica, kunstmatige intelligentie, big data en fintech. Volgens het rapport, is blockchain de op-één-na snelst groeiende subsector in termen van financiering in een vroeg stadium.


Sillicon Valley toonaangevend

Momenteel blijft Sillicon Valley de toonaangevende bron van financiering op het gebied van blockchain. Diverse investeerders, waaronder Andreessen Horowitz, zitten regelmatig in de pool van geldschieters voor blockchain gerelateerde bedrijven.

Alhoewel de GSER zich voornamelijk richt op de vroege ondersteuning voor startups, komen de details van het rapport overeen met de al gevestigde bullish trend voor blockchain onder durfkapitaalfondsen.

Het is dan wellicht ook niet geheel verrassend dat blockchain-gerelateerde bedrijven in het eerste kwartaal van dit jaar al circa $2.6 miljard hebben opgehaald bij durfkapitaalinvesteerders. Dit is circa $300 miljoen meer dan dat in heel 2020 is opgehaald.

De immense schaal van investeringsfondsen die in de technologie investeren, wordt ook gebruikt als tegenargument voor de kritiek op de waarde propositie van de nog opkomende technologie. Dit omdat cryptocurrencies en de blockchain-technologie regelmatig juist negatieve aandacht trekken van beleidsmakers. Deze significante investeringen kunnen echter van vitaal belang zijn bij het promoten van de industrie.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten