Altcoin

Dit is waarom Tezos deze maand met 150% is gestegen

Belangrijke protocolverbeteringen, aantrekkelijke stake-beloningen en de adoptie door banken zorgen ervoor dat de Tezos prijs omhoog is geschoten.


Tezos wint snel terrein

Ethereum is nog altijd veruit het grootste smart contract platform, maar de concurrentie wint terrein. Een project dat de afgelopen maand in de lift zit is Tezos, een proof-of-stake blockchain-netwerk dat is ontworpen om in de loop van de tijd te evolueren. De transformatie vindt plaats zonder dat het een hard fork hoeft te ondergaan.

Als we de onderstaande grafiek bekijken zien we dat de Tezos koers de afgelopen tijd explosief is gestegen. Op 20 juli lag de prijs bijvoorbeeld ‘slechts’ rond de $2,10 per token. Nu, iets meer dan een maand later, is de prijs gestegen tot een hoogtepunt van 6,01. Dat is een procentuele prijsstijging van meer dan 150%.

Tezos 4-uurs grafiek – Bron: Tradingview

Er zijn een aantal redenen voor de sterke groei van Tezos, Zo is er een belangrijke upgrade doorgevoerd genaamd ‘de Granada upgrade’. Daarnaast zorgen de aantrekkelijke staking beloningen voor meer investeerders. Tot slot zijn steeds meer grote banken geïnteresseerd om samen te werken met het Tezos netwerk. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de Tezos koers flink is gestegen.


Protocol upgrade verlaagt transactiekosten

Zoals eerder vermeld, is het Tezos-netwerk een zelf-aanpassende blockchain die in de loop van de tijd kan worden geüpgraded zonder de noodzaak om een hard fork te ondergaan.

In totaal heeft het Tezos-netwerk zeven succesvolle upgrades ondergaan sinds de lancering. Drie van deze upgrades vonden plaats in 2021. De meest recente ‘Granada’ upgrade werd geïmplementeerd op 6 augustus.

Volgens het team van Tezos zijn enkele van de verbeteringen van deze recente upgrade een verkorting van de bloktijd van 60 seconden naar 30 seconden. Ook een vermindering van het gasverbruik door smart contracts met een gemiddelde factor van 3 tot 6 keer wordt als belangrijk gezien. De nieuwe upgrade zorgt er ook voor dat de liquiditeit verbeterd is. Allemaal positieve veranderingen dus.


Real-world adoptie gedreven door grote banken

Een tweede ontwikkeling die zorgde voor een prijsstijging is de acceptatie van banken. Het digitale activa firma Crypto Finance AG en de Zwitserse bank InCore zijn hier verantwoordelijk voor. Beide zijn van plan om een nieuwe ‘tokenization tool’ op het Tezos netwerk te lanceren.

De twee bedrijven hebben ook een nieuwe Tezos-tokenstandaard ontwikkeld. Dit wordt de DAR-1-tokenstandaard genoemd. De tokenstandaard zal het mogelijk maken om nieuwe smart contract functies te maken die financiële markten ondersteunen. Bijvoorbeeld Anti-Money Laundering (AML)-mogelijkheden en asset governance.

InCore heeft ook onthuld dat het institutionele opslag-, staking- en handelsdiensten voor Tezos zal lanceren. Zo krijgen financiële instellingen de mogelijkheid om staking-diensten aan te bieden voor de activa van hun klanten.


Aantrekkelijke staking-beloningen verminderen het circulerende aanbod

Tezos lijkt ook te profiteren van aantrekkelijke staking-mogelijkheden die ertoe hebben geleid dat een meerderheid van de tokens uit circulatie is gehaald. De tokens zijn weggehaald om te helpen consensus te bereiken in ruil voor staking-beloningen.

Volgens gegevens van StakingRewards krijgen mensen die hun XTZ tokens staken nu een beloning van 7,85%. Degenen die technischer zijn kunnen zelfs 8,73% verdienen.

Op het moment van schrijven wordt 77,65% van het totale aanbod van Tezos actief wordt gestaked op het netwerk, wat het aantal tokens beschikbaar op de markt aanzienlijk beperkt. Dit zorgt voor schaarste en een een oplopende prijs.