bank onder water
Regulatie

576 Amerikaanse banken onder druk door problemen in vastgoedsector

Honderden Amerikaanse banken zijn hun boekje te buiten gegaan als het aankomt op het verstrekken van leningen voor commercieel vastgoed. Volgens de regels mogen de banken maar een zeker percentage van hun portfolio in deze sector stoppen, maar dat is niet helemaal goed gegaan. In totaal zitten er volgens S&P Global Market Intelligence 576 banken over hun limieten heen.

Dat is een toename van 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

Problemen in de vastgoedsector

In principe is dat niet meteen een probleem als de geldleners netjes aan hun betaalverplichtingen voldoen. We zitten nu echter op een moment dat steeds meer geldleners de banken moeten mededelen dat ze niet meer kunnen betalen. In het eerste kwartaal is het aantal entiteiten of individuen dat niet meer kan betalen met 12 basispunten gestegen naar 0,77 procent.

De sector voor commercieel vastgoed staat onder een significante druk vanwege een grote exodus uit kantoorpanden. Door de COVID-19 pandemie werken steeds meer mensen vanuit huis en dat is iets wat investeerders (logischerwijs) niet zagen aankomen.

Nu staan er steeds meer kantoorpanden leeg en dat is natuurlijk niet goed voor de waardering van die panden en de inkomsten. Het probleem is dat veel Amerikaanse banken van die inkomsten afhankelijk zijn, waardoor we mogelijk weer een nieuwe aflevering van de Amerikaanse bankencrisis voorgeschoteld krijgen.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

We zagen in maart 2023 al wat een bankencrisis voor Bitcoin zou kunnen betekenen. Als gevolg van de stress bij de Amerikaanse banken, die ook oversloeg naar Europa, steeg de Bitcoin koers behoorlijk in een relatief korte tijdsperiode.

Het zou zomaar kunnen dat mensen door deze ellende er ook weer voor kiezen om richting Bitcoin te vluchten. Zeker nadat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, een aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF indiende.

Hiermee zegt BlackRock eigenlijk dat ze vertrouwen hebben in de toekomst van Bitcoin. Voor veel investeerders kan dat weleens de bevestiging zijn die nodig is om de markt in te stappen.

Als we dan weer problemen krijgen in de traditionele bankensector kan dat een gigantische vlucht naar alternatieven als Bitcoin veroorzaken. Vooralsnog blijft het echter allemaal speculatie, want de echte problemen moeten zich nog voordoen.

Bitcoin nieuws

Worden Bitcoin ETF’s via Hongkong toegankelijk voor Chinese beleggers?
Slapend Bitcoin-adres uit Satoshi-tijdperk plotseling geactiveerd na tien jaar rust
Populaire crypto analist ziet ‘fantastische setup’ voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC