Solana
Solana

90% van alle Solana validators wordt gesubsidieerd en dat is een probleem

De bekende cryptoanalist arixon.eth op platform X heeft onthullingen gedaan over subsidies voor Solana (SOL) validators. Volgens hem ontvangt maar liefst 90% van deze validators financiële steun van zowel de Solana Foundation als Alameda Research. Dit laatste bedrijf is een dochteronderneming van de onlangs failliet verklaarde crypto-exchange FTX.

Uit zijn analyse blijkt dat van de bijna 2.000 validators, ongeveer 1.800 financiële bijdragen hebben gekregen. Deze subsidies vertegenwoordigen een totaal van 106 miljoen SOL, waarbij 73 miljoen afkomstig is van de Solana Foundation en de resterende 33 miljoen van Alameda Research.

Waarom is dit een probleem?

Validators zijn cruciale schakels in een blockchainnetwerk: zij verifiëren transacties en waarborgen de integriteit van nieuwe blokken, wat essentieel is voor de beveiliging van het geheel. Decentralisatie staat centraal in de blockchainfilosofie omdat het het systeem beschermt tegen manipulatie.

Echter, als een groot deel van deze validators afhankelijk is van financiële steun van een paar organisaties, zoals bij Solana het geval lijkt te zijn, kan de daadwerkelijke decentralisatie van het netwerk in het geding komen. Dit zou het netwerk gevoeliger kunnen maken voor ongewenste invloeden, risico’s en zelfs censuur door de overheersende financiers.

Volgens de analist zou het aantal validators op Solana drastisch verminderen zonder deze financiële ondersteuning. Dit creëert zorgen over de mogelijke machtspositie van de Solana Foundation. Het idee dat een entiteit zoveel invloed kan uitoefenen, kan het vertrouwen van investeerders en gebruikers ondermijnen, wat op zijn beurt de waarde van de cryptocurrency kan beïnvloeden.

Reactie vanuit Solana

Een van de Solana mede-oprichters, Anatoly Yakovenko, reageerde op de beschuldigingen. Volgens Anatoly staat de veiligheid en stabiliteit van het netwerk centraal, iets waar het netwerk langer in zijn begindagen moeite mee heeft gehad. Het aantal validators is enorm belangrijk om dit te kunnen garanderen. Daarnaast zijn volgens de mede-oprichter hun governance stemmen belangrijker dan het aantal SOL dat zij inzetten. 

Solana in trek

Terwijl september tot zijn einde kwam, vertoont de cryptomarkt een positief momentum. Solana sprong eruit met in het begin van de maand een significante groei van 26% in slechts een week, waarmee het projecten Cardano (ADA) en Dogecoin (DOGE) voorbijstreeft. Deze opmars wordt aangewakkerd door Solana’s Total Value Locked (TVL), nu geschat op ongeveer $1,15 miljard en een toenemende aandacht op social media.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Solana of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Solana nieuws

Solana stijgt 250%: Oprichter weerlegt ‘Ethereum Killer’ label
Verkoopsignaal gesignaleerd na enorme koersstijging van Solana
Topanalist voorspelt stijgingen voor Solana en Polygon
Meer nieuws

Meest gelezen

Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Ripple op weg naar grote doorbraak met mogelijke integratie van Mastercard