Regulatie

97% van ondervraagden genegeerd in Brits onderzoek naar cryptoderivaten-verbod

Afgelopen week is er door de financiële toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk een cryptocurrency-derivaten-verbod ingevoerd. Nu blijkt dat de toezichthouder 97% van de respondenten bij raadpleging genegeerd heeft in de aanloop van dit verbod.


Onderzoek in aanloop verbod

In aanloop van het verbod werd een uitgebreid onderzoek uitgevoerd, waar 527 mensen werden ondervraagd. Deze mensen waren tevens actief in de markt en werkten bijvoorbeeld bij crypto exchanges of andere cryptocurrency gerelateerde bedrijven. Ook investeerders zijn meegenomen in het onderzoek.

Van alle ondervraagden stemden 97% tegen het voorgestelde verbod. De voornaamste reden hiervoor was dat crypto-activa intrinsieke waarden hebben die het ook voor kleine beleggers mogelijk maakt om de markt in te stappen. Deze respondenten hadden liever andere maatregelen gezien om bijvoorbeeld de risico’s terug te dringen.

De reacties op het algemene verbod waren dan ook niet geheel positief. In een aantal reacties werd gesuggereerd dat er een reeks van belanghebbenden bij de Britse overheid meer profijt van een algemeen verbod zouden hebben. In een aantal andere reacties werd de toezichthouder beschuldigd van het uitkiezen van haar gegevens, waardoor zij dit zeer gerichte verbod konden invoeren. Dit is echter uiteraard nooit bevestigd en blijft hiermee speculatie.


Toch zeer winstgevend

Toch blijken investeringen in dergelijke derivaten winstgevend te zijn. In de periode tussen juni 2015 en april 2019 bleek namelijk 60% van alle handelsactiviteiten in cryptoderivaten winstgevend te zijn. Volgens de Britse financiële toezichthouder kan deze periode echter niet in overweging worden genomen, vanwege het feit dat de Bitcoin (BTC) in 2017 naar zijn hoogtepunt steeg.

Als deze periode niet kan worden meegenomen, moest automatisch gekeken worden van de periode van april 2019 tot en met december 2019. Gedurende deze periode waren cryptocurrency-derivaten iets minder winstgevend, want 57% van de investeerders verloren toen geld. Wanneer echter over de hele periode gekeken wordt, is nog steeds meer dan de helft van de investeringen winstgevend geweest. Het is hiermee niet duidelijk of het onderzoek wel 100% betrouwbaar is. Onduidelijk is nog of de wet eventueel wordt aangepast in de (nabije) toekomst.