AEX
Aex, Beurs

AEX koers kan ondanks lage inflatie VS niet verder uitbreken

Twee dagen geleden maakte de AEX koers nog een nieuwe all-time high, maar de positieve inflatiedata uit de Verenigde Staten hielp niet om de Amsterdamse beursindex van een nieuwe explosie te voorzien.

In de onderstaande grafiek zien we de marktrente op 10-jarige staatsobligaties behoorlijk dalen, terwijl de AEX maar weinig reageert.

AEX koers versus marktrente 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties. Bron: Tradingview

Te weinig vertrouwen in dalende inflatie?

Het lijkt erop dat de markt op dit moment nog weinig vertrouwen toont in de dalende inflatie in de Verenigde Staten.

We zagen woensdag de consumentenprijsindex (CPI) op alle fronten lager binnenkomen dan verwacht en op donderdag volgde de Producer Price Index (PPI) ook met lagere scores.

Dat was echter niet voldoende om de markt een nieuwe slinger omhoog te geven en het vertrouwen te creëren dat de Federal Reserve binnenkort weleens de rente kan verlagen.

De Federal Reserve maakte na de positieve inflatiedata van afgelopen woensdag doodleuk bekend dat zij nog maar één renteverlaging verwachten voor 2024.

Wat opvallend is, omdat de markt zelf juist aangeeft (CME Futures) dat zij in september al de eerste renteverlaging verwacht. Zij komen voor 2024 uit op twee stuks aan renteverlagingen, waardoor ze de Federal Reserve tegenspreken.

AEX koers volgt de Federal Reserve

Het lijkt er dan ook op dat de AEX koers meer achter de Federal Reserve aanholt op dit moment. Aan het begin van het jaar zette handelaren op de futuresmarkt ook 6-7 renteverlagingen op de planning.

Terwijl de Amerikaanse centrale bank vanaf het begin aangaf slechts drie renteverlagingen te verwachten. Door de opgelopen inflatie in Q1 2024 is dat aantal inmiddels zelfs bijgesteld naar 1 schamele renteverlaging.

Nu zien we de inflatie weer dalen en begint de futuresmarkt weer langzaam optimistisch te worden over het rentepad van de Federal Reserve.

Veel zal afhangen van de volgende inflatiedata, die de komende weken binnenkomt. Wat dat betreft staan er voor de AEX weer een paar cruciale weken op het programma.

Beurs nieuws

AEX koers gedaald, ondanks bullish inflatierapport uit Amerika
MicroStrategy kondigt aandelensplitsing van 10 tegen 1 aan
AEX koers opent met stijging en nadert zijn all-time high
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen